1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Bülent Ecevit Üniversite'sinde ilk kez karaciğer nakli yapıldı
Bülent Ecevit Üniversite'sinde ilk kez karaciğer nakli yapıldı

Bülent Ecevit Üniversite'sinde ilk kez karaciğer nakli yapıldı

ZONGULDAK Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde ilk kez yapılan organ nakliyle, beyin kanaması geçirdikten sonra beyin ölümü gerçekleşen bireyden alınan karaciğer, emekli madenci Şaban Özdemir'e (68) nakledildi.

A+A-

BEÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde bulunan Organ Nakil Merkezi'nde görev alan doktorlar önemli bir başarıya imza attı. Beyin kanaması sonucu beyin ölümü gerçekleşen hastadan alınan karaciğer emekli maden işçisi Şaban Özdemir'e nakledildi.Yıllar karaciğer nakli bekleyen Şaban Özdemir'e yapılan karaciğer nakliyle, BEÜ'de ilk kez karaciğer nakli gerçekleştirilmiş oldu.

BEÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyelerinden Dr. Yusuf Günay, Dr. Yücel Karadere, Dr. Aktuğ Buzkan, Dr. Emre Karadeniz ve Anesteziyoloji ve Reanimasyon Öğretim Üyelerinden Dr. Dilek Okyay, Dr. Duygu Kocakulak ve Dr. Bahar Say tarafından oluşan ekibin gerçekleştirmiş olduğu nakil ameliyatı altı buçuk saat sürdü.

Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı, BEÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve başhekimi Prof. Dr. Şenay Özdolap, nakil olan Şaban Özdemir'i ziyaret etti ve ziyaret sonrası BEÜ Organ Nakil Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ali Borazan'ın yapmış olduğu  açıklamada karaciğer nakliyle ilgili tüm çalışmaların tamamlanarak ruhsat alındığı belirtildi.

BEÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Şenay Özdolap  hastanelerinin organ nakli  açısından ileri düzey bilgi ve teknolojiye sahip olduğunu belirterek,"Organ nakli konusunda halkın bilinçlenmesinin ve önyargılarının yıkılmasının organ ve doku bağışı hizmetlerinin daha ileri seviyede sürdürülebilmesi açısından önemli rol oynamaktadır.Hastahanemiz organ nakli konusunda ileri düzey bilgi ve teknolojiye sahiptir. Bugün de bu birikimin haklı gururunu sizlerle payaşmanın sevincini yaşıyoruz. Şunu da belirtmek gerekir ki bağışlanan her organ yeni bir hayata verilen candır" dedi.

VALİ BEKTAŞ ORGAN BAĞIŞI KONUSUNDA UYARDI

Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş da organ bağışının yapılması bu çalışmaların artması ve ileri seviyelere taşınması için çok önemli bir faktördür, dedi. Emeği geçen tüm doktorları tebrik eden ve başarılarının devamını dileyen Vail Bektaş, sözlerine şu şekilde devam etti:"Karaciğer naklinin oldukça zor bir nakil olduğunu biliyorum ve hastahanemizde böyle bir naklin yapılması bizim için büyük bir gurur kaynağıdır. Bize bu sevinci yaşattıkları için bütün ekibi kutluyorum. Organ bekleyen birçok insanımız olduğu için bu konuda onlara yardımcı olabilmemiz adına çözüm kapısının oluşması çok önemlidir. Artık organ nakli bekleyen hastalarımızın bir gözü de Zonguldak'ta BEÜ Tıp fakültesinde olacak. Hastahanemiz bu konuda yeterli teknolojiye sahip fakat organ bekleyen insanlarımızı çok fazla fakat yeterli bağışçımız yok.Bundan dolayı halkın organ bağışı konusunda bilinçlenmesine ve hassasiyetinin gelişmesine katkıda bulunmak gerekiyor."

 

HABERE YORUM KAT