Bitki bazlı diyetler beyni temel besin elementlerinden mahrum mu bırakıyor?
Son zamanlarda yayınlanan bir makale, bitki bazlı diyetlere yönelik artan eğilimin beyin sağlığımızı tehlikeye sokabileceğini göstermektedir. Bunun nedeni, temel bir besin maddesi olan kolinin etsiz beslenme programlarından büyük ölçüde eksik olmasıdır.
Son zamanlar sayısı artan birçok çalışma bitki bazlı diyetlerin yararlarını ortaya koymaktadır. Araştırmacılar insanları gittikçe daha fazla meyve ve sebze tüketmeye teşvik ediyor ve giderek daha fazla tüketici bu diyet tavsiyesine önem veriyor.
Örneğin; geçtiğimiz birkaç ay içinde Medical News Today, bitki bazlı diyetlerin kalp-damar hastalıkları riskini %32, diyabet riskini %23 azaltabileceğini öne süren makaleler yayınladı. Başka bir makale, diyete yalnızca daha fazla meyve ve sebze eklenmesinin kanser riskini azaltabileceğini ve ömrü uzatabileceğini belirtti.
Bitki bazlı diyetlerin popülerleşmesine bağlı olarak, son zamanlarda bitkisel gıdaların artışında yüksek oranda artış görülmektedir.
Bu bağlamda, bir araştırmacı son zamanlarda bitki bazlı diyetlere yönelik büyüme eğilimi konusundaki endişelerini dile getirdi. Beslenme uzmanı ve akademisyen olan Emma Derbyshire bu konuda BMJ Beslenme, Önleme ve Sağlık dergisinde bir makale yayınladı. Makalede, bitki bazlı gıdalardan beynin temel besin kaynağı olan kolinin eksikliğinde endişe duyduğunu dile getiriyor.
Kolini, tıpkı omega-3 yağ asitleri gibi, insan vücudu besin gereksinimlerini karşılayacak kadar üretemez. Bu nedenle, diyet kaynaklarından kolin almak çok önemlidir. Kolin,nörotransmiterlerin sentezi, hücre yapısı ve metilasyon gibi iyi bir metabolizmanın sayısız yönü için hayati öneme sahiptir.
Çalışmalar kolin eksikliğini karaciğer hastalığı, çocuklarda bozulmuş bilişsel işlev ve hatta nörolojik bozukluklarla ilişkilendirmiştir. Besin, özellikle fetal aşamada, sağlıklı bir beynin gelişmesinin temelini oluşturur. Sığır eti, yumurtalar, süt ürünleri, balıklar ve tavuklar kolinin temel kaynaklarıdır. Fındık, baklagiller ve brokoli gibi sebzeler en az miktarda kolin içerir.
Dr.Derbyshire daha fazla kolin alınması gerektiğini şu sözleriyle dile getiriyor: "Eğer diyet kaynaklarından ihtiyaç duyulan seviyelerde kolin elde edilmezse,takviye kolin alım stratejileri gerekli olacaktır. Kolin alımları bebek gelişimi için kritik öneme sahip olduğundan, özellikle hamilelik gibi yaşam döngüsünün kilit aşamalarında takviye kolin alımı önemlidir"
HABERE YORUM KAT