1. HABERLER

  2. HAYAT VE YAŞAM

  3. Artçılar büyük depremi tetikler mi? Çok sık deprem olması iyi mi, kötü mü?
Artçılar büyük depremi tetikler mi? Çok sık deprem olması iyi mi, kötü mü?

Artçılar büyük depremi tetikler mi? Çok sık deprem olması iyi mi, kötü mü?

İstanbul, Silivri açıklarında yaşanan 5,8’lik deprem, artçı depremlerini beraberinde getirdi. Binaları eski olan vatandaşlar can ve mal güvenliğinden korkuyor. Bazı vatandaşlar ise googlede artçılar büyük depremi tetikler mi? sorusunun yanıtını arıyor. Haberimizden uzman yorumlarını okuyarak fikir edinebilirsiniz.

A+A-

Artçılar büyük depremi tetikler mi? Çok sık deprem olması iyi mi, kötü mü? sorusu google de sıkça araştırılıyor. Uzmanların yaptıkları açıklamada sizler için derledik.

Kandilli’den açıklama: "hazırlıklı olun"

Kandilli Rasathanesi uzmanları, Marmara’da meydana gelen 5,8 büyüklüğündeki depremin şu an için öncü deprem olarak değerlendirilemeyeceğini, ancak vatandaşların teyakkuzda olması gerektiğini belirtti.

armara Denizi'nin Silivri açıklarında bugün meydana gelen 5,8 büyüklüğündeki depremin ardından açıklamalarda bulunan Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Aslı Doğru, Perşembe günkü yer sarsıntısının İstanbul'da beklenen olası büyük depremin öncüsü olabileceğine dair bir tespitte bulunmanın şu an için mümkün olmadığını kaydetti. Doğru, yine de bölgedeki vatandaşların hazırlıklı olmaları gerektiğini söyledi.

Artçılar büyük depremi tetikler mi?

Jeofizik Yüksek mühendisi  ve deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, Haber Türk televizyonuna yaptığı canlı bağlantıda, "Herşey olağan seyrinde gidiyor. Ana deprem gelmeden önce bunlar olması gereken küçük, ortaboy depremler. Bunlar sürecek. Yıllar boyunca biz bu tür depremleri göreceğiz. Hatta bundan biraz daha büyüğünde görebiliriz. Bu uyarıcı depremler 6 kadar varabilir. Bu uyarıcı depremleri görebiliriz. Daha sonra büyük deprem gelecek. Bunlar zaten deprem araştırma tarafından izleniyor. Şuanda kaygılanacak bir durum yok. Şuanda Marmara bölgesinde depremin yıkım eşik değeri 6,14. Yani 6,14 kadar olan depremler Marmara bölgesindeki nitelikli yapıları göçertmez. Yapı dengesi olmayan yığma taşlarla oluşmuş yerlerde yıkılmalar olabilir.“ dedi.

İstanbul’da 7,5 depreme dayanacak yapı oranı yüzde 4,3

Açıklamasında, olası bir İstanbul 7,5’lik bir İstanbul depremine yüzde 4,3’ dayanacağını vurgulayan Ercan, “Ancak Devlet almış olkduğu karar vardır 1940yıllarda. Karar doığru bir karardır. İStanbuılda deprem kaç olursa olsun, 7,5 depremine dayacnak olmalı gibi yaptırımcı bir kararı vardır. Bütün statik hesaplar buna göre yapılabilir. Şimdi yüzde 4’ün arkasında kalan yapılar bunu sağlıyor mu sağlamıyor mu? Çoğu sağlamıyor olması lazım. Çünkü, bunlar kaçak göçek yapı.” dedi.

Çok sık deprem olması iyi mi kötü mü?

Çok sık deprem olmasını iyi mi kötü mü? sorusunuda yorumlayan Ercan, artçı depremlerin olmasını iyi olduğunu kendilerine önceden uyarıcı niteliğinde bilgi verdiğini söyledi.

HABERE YORUM KAT