1. HABERLER

  2. HAYAT VE YAŞAM

  3. Araç segmentleri 2020 - Araç Segmentleri Nasıl sınıflandırılır?
Araç segmentleri 2020 - Araç Segmentleri Nasıl sınıflandırılır?

Araç segmentleri 2020 - Araç Segmentleri Nasıl sınıflandırılır?

Otomobil alacak vatandaşlar araç segmentleri hakkında fikir edinmek istiyor. Bu içeriğimizİ okuyarak aracınızın hangi segmentte olduğunu ögrebilirsiniz.

A+A-

İkinci el veya sıfır araç satın alacaklar değerlendirdikleri bir hususta araç segmentleridir. Dünyada toplamda 10 araç segmentleri bulunuyor.  A, B, C, D, E, F, S ve G, tüm dünya da çapındaki en çok tercih edilen popüler segmentlerdir. Ancak bunların dışında da M ve J sınıflarıda bulunuyor.

Araç Segmentleri Nasıl sınıflandırılır?

Araç Segmentleri terimi araçları belirli sınıflara ayırabilmek kullanımaktadır. Bu yapılırken araçların uzunluk, boyut, hacim ve fiyat gibi özellikleri baz alınır.

2020 Araç segmentleri motorlu taşıtları sınıflandırmak için kullanılır. Segmentler aracın Fiyatına, iç hacimine, yakıt tüketimine ve performansına göre kriterlere bakılıarak düzenlenmiştir. Araç segmentleri  ihtiyaçınıza yönelik şeçmenizde fayda vardır.

Araç segmentleri 2020

  • A SEGMENTİ ARAÇLAR: Mini sınıf otomobiller
  • B SEGMENTİ ARAÇLAR: Küçük sınıf otomobiller
  • C SEGMENTİ ARAÇLAR: Alt orta sınıf otomobiller
  • D SEGMENTİ ARAÇLAR: Üst orta sınıf otomobiller
  • E SEGMENTİ ARAÇLAR: Üst sınıf otomobiller
  • F SEGMENTİ ARAÇLAR: Lüks sınıf otomobiller
  •     S SEGMENTİ ARAÇLAR: Spor otomobiller
  • G SEGMENTİ ARAÇLAR: Lüks spor otomobiler
  • M SEGMENTİ ARAÇLAR: Çok amaçlı otomobiller
  • J SEGMENTİ ARAÇLAR: Arazi tipi spor otomobiller

A SEGMENTİ ARAÇLAR NEDİR?

A segmenti, özellikle şehir trafiğinde sıkça tercih edilen küçük boyutlu araçların oluşturduğu gruptur. Uzunlukları en fazla 3,7 metreyi bulan bu araç segmentinin fiyatları da oldukça caziptir. A segmenti araçlar farklı isimlerle de anılırlar: Mini car, basic, şehir arabası, city car ya da economy car şeklinde adlandırılır.

A segmenti araçlar hangileridir?

A segmenti araçlar Türkiye’de en çok tercih edilen araçlar sınıflarındandır. Özellikle uygun fiyatları, düşük yakıt tüketimi ve şehir içi kullanım kolaylığı sebebiyle sıkça tercih edilen A segmenti araçlar 2020 yılında da en çok tercih edilenlerden.

A Segmenti araçlar arasında, Fiat 500, Hyundai i10, Smart ForTwo, Citroen C1, Peugeot 107, Fiat Panda, Chevrolet Spark, Audi A1 modelleri bulunuyor.


(FİAT 500) A segmenti araç

B SEGMENTİ ARAÇLAR NEDİR?

A segmentiki araçlara benzemektedir. Otomobilin boyu 3 metre 70 santimetre ile 4 metre 100 santimetre arasındaysa B sınıfına giriyor.  B Sınıfı araçlar Küçük olmanın avantajlarını sonuna kadar kullanan bir sınıftır. Motor olarak küçük kardeşi olan A sınıfı otomobillerden biraz daha güçlüdür. Ancak boyutları daha büyük olduğu için onlar kadar tasarruflu oldukları söylenemez. Genellikle ilk kez otomobil alanlar ya da iş ve ev arasında mekik dokuyanlar tarafından tercih ediliyorlar.

B segmenti araçlar hangileridir?

B segmenti araçlarda En bilinenleri ise  Volkswagen Polo, Opel Corsa,  KIA Rio,  Ford Fiesta vn Toyota Yaris’tir.

C SEGMENTİ ARAÇLAR NEDİR?

C Segmeti araçların Uzunlukları 4 metre 100 santimetre ile 4 metre 600 santimetre arasında değişmekte olan araçlara verilen isimdir.Türkiye’deki orta gelirli vatandaşlar tarafından en çok alım satım yapılanlar içerisinde yer almaktadır. C sınıfı içerisinde Sedan, hatchback ve station wagon gibi birçok farklı kasa tipinde araç bulunmaktadır. Üst segmentlere göre daha düşük yakıt tüketimine sahiptir. Ailelerin hem ekonomik anlamda hemde büyüklük anlamında rahat edebileceği bir segmenttir

C segmenti araçlar hangileridir?

C segmenti araçlarda Sokaklarda sık sık karşılaşabileceğiniz modeller ise Volkswagen Golf, Hyundai i30, SEAT Leon, KIA Cee’d, Skoda Octavia ve Nissan Qashqai’dir.

D SEGMENTİ ARAÇLAR NEDİR?

Lüks araçlara giriş seviyesindeki araçların tamamı D sengementinde yer almaktadır. Uzunlukları 4 metre 600 santimetre ile 4 metre 900 santimetre arasındaki araçlardan oluşur.  Genelikle sedan tipindeki araçlardır. Büyük iç hacimleri, güçlü motorları, ağır gövdeleri ile oldukça maliyetli otomobillerdir ve genellikle ortalama üstü fiyatlara sahiplerdir.

D segmenti araçlar hangileridir?

Türkiye'de en çok tutulan D sınıfı araçkar ise;  Volkswagen Passat, Toyota Avensis,  Mercedes C serisi ve Opel Insignia’dır.

E SEGMENTİ ARAÇLAR NEDİR?

4 metre 900 santimetreden daha uzun araçlara E segment araç sınıfı denilmektedir. E sınıfındaki araçlar üst sınıf otomobiller sınıfına dahildir. Büyük bir gövdeye, yüksek donanım seviyesine ve çok güçlü motorlara sahiptirler. E sınıfı araçlar Şirket yöneticilerinin en çok tercih ettiği araçlar grubundadır.

E segmenti araçlar hangileridir?

BMW 5 serisi, Mercedes E serisi, Volkswagen CC, Audi A6 gibi otomobiller E sınıfının en başarılı temsilcileridir.

F SEGMENTİ ARAÇLAR NEDİR?

5 metreden daha uzun otomobiller F segmentinde yer almaktadır. Sokaklarda ve çevrede çok fazla görülmemektedir.  F segmenti araçlar Lüks segment araçlar olarak da bilinir.

F segmenti araçlar, performans verileri ve fiziksel özelliklerinin yanı sıra, teknolojik donanımları ve konforlarıyla da öne çıkar.

F segmenti araçlar hangileridir?

En bilinir popüler F segmenti araç modelleri BMW 7 serisi, Mercedes S sınıfı ve Audi 8’dir.

S SEGMENTİ ARAÇLAR NEDİR?

Arazi tipi spor otomobillere S segment adı verilimiştir.

G SEGMENTİ ARAÇLAR NEDİR?

G segmenti araçlar lüks spor otomobillere verilen isimdir. Performans odaklı bu araç modelleri G segmenti olarak adlandırılır.  G segmenti araçlar; coupe, roadster, convertible ve grandtourer gibi farklı karoser tipleriyle sunulurlar.

G segmenti araçlar hangileridir?

Bu segmentin en popüler modelleri Ferrari, Lamborghini, Porsche ve Maserati gibi markaların güvencesiyle üretilir.

M SEGMENTİ ARAÇLAR NEDİR?

Çok amaçlı araçlar olarak da tanıdığımız, yukarıda ayrı olarak ele alınan birkaç segmentin bir araya gelmesiyle oluşan M segmenti, MPV araçlardan (Multi Functional Vehicles-Çok Amaçlı Araçlar) oluşuyor. Bu segmentte, belirli bir araç boyutu ya da özelliği bulunmuyor. İsminden de anlaşılacağı gibi aracın farklı koşul ve ihtiyaçlara cevap verebilmesi ana kriter olara kabul edilir. Hem taşıma amacına hem de farklı yol koşullarına uygun M segmenti araçlar, çok farklı boyutlarda sunulabilirler. Tıpkı Türkiye’de olduğu gibi yurt dışında da yüksek satış rakamlarına ulaşan

M segmenti araçlar hangileridir?

M segmenti araçlar, ilk olarak Ford markası tarafından üretildi. Bu segmentin en popüler araçları arasında, Ford C-Max, Citroen Picasso ve Opel Zafira yer alır.

J SEGMENTİ ARAÇLAR NEDİR?

Arazi tipi spor otomobiller olarak tanıdığımız J segmenti araçlar, hem bir spor arabanın performansına hem de bir arazi aracının kuvvetine sahiptirler. SUV (Sports Utility Vehicle) olarak da bilinirler. Yakıt tüketimi yüksek olan bu modellerin son dönemde daha ekonomik olmaları amaçlanmış ve üreticiler 4 çeker sistemden 2 çeker sisteme yönelmiştir.

J segmenti araçlar hangileridir?

J segmenti araçlar kendi içlerinde de küçük SUV, orta SUV, geniş SUV ve  premium SUV gibi farklı kırılımlara sahiptir. J segmentinin en popüler modelleri arasında Kia Sportage, Ford Explorer ve Range Rover modelleri yer alır.

HABERE YORUM KAT