1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. 2019 Nobel tıp ödülü sahipleri açıklandı
2019 Nobel tıp ödülü sahipleri açıklandı

2019 Nobel tıp ödülü sahipleri açıklandı

2019 yılının Nobel Tıp Ödülü sahipleri bugün açıklandı. Açıklama, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından yapıldı. 1901'den bu yana verilen Nobel Tıp Ödülü'nü bugüne dek 219 bilim insanı aldı.

A+A-

Bu yılın tıp ödülüne, ABD'li araştırmacılar Gregg L. Semenza, William G. Kaelin Jr. ve İngiliz araştırmacı Peter J. Ratcliffe layık görüldü. Bu üç bilim insanına, hücrelerin birbirinden farklı oksijen seviyelerine verdikleri tepkiler konusunda yaptıkları önemli araştırmalar nedeniyle ödülün verildiği belirtildi.

2019 Nobel Tıp Ödülü’ne dair açıklamada, "Oksijenin önemi yüzyıllardır biliniyor ancak hücrelerin oksijen seviyesindeki değişikliklere nasıl adapte olduğunun bilgisine insanlık vakıf değildi. Bu yıl Nobel Ödülü hücrelerin oksijen miktarındaki değişikliğe verdiği tepkileri ortaya çıkaran moleküler mekanizmaları ortaya çıkartan çalışmalara layık görüldü" ifadeleri paylaşıldı.

Bu üç bilim insanının yaptıkları çalışmaların, insanlığın kâbusu olan çeşitli hastalıklarla mücadelede yeni aşamalar kaydedilmesine yardım edebileceği ifade ediliyor.

Özellikle kanser ile mücadelede bu çalışmaların hastalığa karşı yeni silahlar ortaya çıkarması umut ediliyor. Nobel Tıp ödülü geçtiğimiz yıl ise, ABD'li James P. Allison ile Japon Tasuku Honjo ‘ya verilmişti. 

HABERE YORUM KAT