1. HABERLER

  2. İstanbul'daki Suriyeliler gönderilecek mi? Bakan Soylu'dan Suriyeliler hakkında yeni açıklama!
İstanbul'daki Suriyeliler gönderilecek mi? Bakan Soylu'dan Suriyeliler hakkında yeni açıklama!

İstanbul'daki Suriyeliler gönderilecek mi? Bakan Soylu'dan Suriyeliler hakkında yeni açıklama!

İstanbul valiliğinin İstanbul'daki Suriyeliler hakkında açıklamaları ardından bir açıklama da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, gerçekleştirdi. Soylu: "Düzenimiz, kuralımız, açık ve nettir. Herkes, sağladığımız oturum belgesinin tarif ettiği vilayette hayatını devam ettirecektir." dedi.

A+A-

İstanbul Valiliği, İstanbul'da kaydı olmayan Suriye uyruklu kişilerin, kayıtlı bulundukları illere geri dönmeleri için 20 Ağustos 2019 tarihine kadar süre verildiğini açıklamıştı. Bu önemli gelişmenin ardından Suriyeliler meselesine ilişkin İçişleri Bakanı Soylu'dan bomba açıklamalar geldi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Haliç Kongre Merkezi'nde Kamusal Asayiş Analiz Nitelik Geliştirme (KAAN) ve Özel Güvenlik Bilgi Sistemi Otomasyon (ÖGNET) projelerinin açılışına katıldı.Türkiye'nin kaçak göç merkezi olmaması için büyük bir mücadele yürütüldüğünü belirten Soylu, şu değerlendirmelerde bulundu:

Soylu, "İstanbul'da 540 bin civarında Suriyeli kardeşimiz var. Bunların hepsinin İstanbul'da oturum belgeleri var. Başımızın üzerinde. Ama İstanbul'un dışından İstanbul'a gelen, belli bir kural ve kaidenin dışında İstanbul'a gelen, bizim ona Türkiye'nin başka illerinde oturum belgesi belgesi verdiğimiz, 'Ancak bu ilde oturabilirsin, bu ilden çıkarken bizim verdiğimiz yol belgesi olmadan gidemezsin.' dediklerimizi, eğer İstanbul'da muhafaza etmeye çalışırsak, kimse kusura bakmasın, İstanbul'da hiçbirimizin kontrol edemediği, yönetemediği ve karşı karşıya kalmış olduğumuz bir sıkıntı baş gösterir. Düzenimiz, kuralımız, açık ve nettir. Herkes, sağladığımız oturum belgesinin tarif ettiği vilayette hayatını devam ettirecektir."  dedi.

"Kaçak göçün merkezi olamayız"

"3 milyon 630 bin Suriyeli kardeşimizi de ülkemizde misafir ediyoruz. Biz, ensar ve muhacir fikrinden bir santimetre, bir milimetre caymış bir anlayışa hiçbir zaman evrilemeyiz. Milletlerin ve devletlerin en önemli kaideleri düzendir. Biz, düzeni sağlamakla mükellefiz. Geçen yıl toplam 56 bin kaçak göçmeni sınır dışı ettik. Biz bunu yapmazsak, biraz önce söylediğim 268 bin sayısı 500 bine çıkar, Türkiye kaçak göç açısından çekici bir merkez haline gelir. 20 Temmuz itibarıyla rakam 43 bin. Bu yıl itibarıyla biz 80 bin ortalama, geçen yıldan neredeyse yüzde 40-50 civarında bir fazlalıkla sınır dışı işlemi gerçekleştireceğiz, gerçekleştirmek zorundayız. Bir taraftan kaçak göçün merkezi olamayız, organize suç örgütlerinin merkezi olamayız, kaçak göçün transfer merkezi olamayız, bu çok net ve açık. Bu açıdan bu düzeni ortaya koymak durumundayız. Bu düzeni ortaya koymak, bugün bizim ensar ve muhacir ruhuyla beraber ev sahipliği yaptığımız kardeşlerimizin de lehinedir. Eğer bunu sağlamazsak, bu yönetilemez duruma gelir. Bizim meselemiz bunu yönetmektir. Gerek uluslararası kuralların gerek de vicdanımızın dışında hiçbir adım atıyor değiliz.

"KİMSE KUSURA BAKMASIN..."

İstanbul'da 540 bin civarında Suriyeli kardeşimiz var. Bunların hepsinin İstanbul'da oturum belgeleri var. Başımızın üzerinde. Ama İstanbul'un dışından İstanbul'a gelen, belli bir kural ve kaidenin dışında İstanbul'a gelen, bizim ona Türkiye'nin başka illerinde oturum belgesi belgesi verdiğimiz, 'Ancak bu ilde oturabilirsin, bu ilden çıkarken bizim verdiğimiz yol belgesi olmadan gidemezsin.' dediklerimizi, eğer İstanbul'da muhafaza etmeye çalışırsak, kimse kusura bakmasın, İstanbul'da hiçbirimizin kontrol edemediği, yönetemediği ve karşı karşıya kalmış olduğumuz bir sıkıntı baş gösterir. Düzenimiz, kuralımız, açık ve nettir. Herkes, sağladığımız oturum belgesinin tarif ettiği vilayette hayatını devam ettirecektir."

Mayısta günde 968 göçmen, haziranda 886, temmuzda bin 350 göçmen yakalandığını aktaran Soylu, şöyle devam etti:

"Bunu yılın tamamına vurursanız, çok ciddi bir sonuçla karşı karşıya kalırız. Kayıtsız olan, Türkiye'ye kaçak olarak girmiş, hangi uyruktan olursa olsun, bu kurallarca gereğini yapmak bizim sorumluluğumuzdur. İstanbul Valiliğimiz dün gerekli açıklamasını gerçekleştirdi. Diğer vilayetlerde de bu çaptaki çalışmalar aynı şekilde devam ediyor. Bizim sağlamaya çalıştığımız mesele bir kamu düzeni meselesidir.

 

HABERE YORUM KAT