1. HABERLER

  2. Sigarayı nasıl bırakırım? İşte Sigarayı Bırakmanın Yolları
Sigarayı nasıl bırakırım? İşte Sigarayı Bırakmanın Yolları

Sigarayı nasıl bırakırım? İşte Sigarayı Bırakmanın Yolları

Sigarayı nasıl bırakırım? diye araştırma yapıyorsanız, öncelikle sizi tebrik ederiz. Sigaraya bırakma noktasında en büyük adımı böyle bir arama yaparak attınız. Bu yazımızda Sigarayı Bırakmanın Yolları konusunda sizlere bilgiler ve bazı tavsiyeler vereceğiz.

A+A-

Sigarayı nasıl bırakırım? araması googlede arıyorsanız muhtemelen sigarayı bırakmayı kafaya koymuşsunuz demektir. Sigara gerçekten çok zararlı bir alışkanlıktır. Sigara içmek en basit ifadelerle size, çevrenize ve cebinize maddi olarak olumsuz yüzlerce olumsuz etkisi vardır.

Sigara içmek bir hastalıktır ve tedavi edilmesi gerekmektedir. Dünya sağlık örgütünün yaptığı bir açıklamayla Sigara içmenin dünyanın en büyük sağlık sorunu olduğunu söylemiştir.

Sigara  içenlerin yarısından çoğu sigaraya bağlı bir nedenle hayatını kaybeder. Sigaraya bağlı ölüm nedenleri  arasında çeşitli  kanserler,  akciğer ve kalp hastalıkları ile inme (felç) sigara içen kişilerde en sık görülen ölüm nedenleridir.

Sigarayı nasıl bırakırım?

Sigara zararları saymakla bitmeyen bir tane bile faydası olmayan kötü bir alışkanlıktır. Sigara içenlerin çoğu bu durumdan rahatsızdır. Rahatsız olmalarına rağmen birçok insan sigara tiryakiliğinden kurtulamamakta. Sigarayı bırakmak gerçek bağımlısı için ciddi irade istemektedir. Benim iradem zayıf ben bırakamam demeyin. Her şeyin bir yöntemi vardır. Sigara bırakmanın elbette yöntemi vardır. Yapmanız gereken şey size en uygun yöntemi seçmektir.

Sigara alışkanlığından vazgeçmek için herşeyden önce kişinin sigarayı bırakma konusunda istekli olması gerekir. Sigarayı bırakmak isteği olmayan bir kişiye zorla sigarayı bıraktırmak mümkün değildir. Bu durumda sigarayı bırakma isteği olmayan kişinin öncelikle bu konuda istekli olma-sını sağlamak gerekir. Bu amaçla eğitici çalışmalar yapılmalıdır. Sigaranın zararları anlatılırken sağlık üzerindeki olumsuz etkilerinin yanı sıra ekono-mik açıdan olumsuzluklar ve çevre üzerindeki etkileri gibi konulara da yer verilmesi uygun olur.

Sigara içenlere bırakmaları için destek sağlama:

Sigara içen tiryakilerin yüzde 70-80 kadarı si-garayı bırakmak ister. Aslında sigara içenlerin büyük bölümü sigara içmekten hoşnut değildir. Bu kişilerin bazıları kendiliklerinden sigarayı bırakmayı denerler ve başarılı da olurlar. Ancak sigarayı kendi kendine bırakma yönteminin başarısı çok değildir. Sigarayı bırakmak için çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Bun-lardan bazılar bilimsel yöntemler ve yaklaşımlardır, bazıları ise bilimsel olarak etkililiği kanıtlanmamış yaklaşımlardır. Sigara alışkanlığı bir tür bağımlılık olarak ele alınmaktadır ve sigara bağımlılığı Dünya Sağlık Örgütü tarafından bir hastalık olarak tanımlanmıştır.

Bu alışkanlık bir hastalık olduğuna göre tedavisinin de doktor ve diğer sağlık personeli tarafından yapılması gerekir. Doktor dışındaki kişi-lerin hastalıkları  tedavi etme yetkisi yoktur. Doktorlar da bir hastalığı teda-vi ederken bilimin ortaya koyduğu bilgilerin ışığında, bilimsel yöntemleri kullanarak hastaları iyileştirmeye çalışırlar.

Bilim dışı yöntemlerin hastalıkların tedavisinde yeri yoktur. Bugün için sigara bağımlılığının tedavisinde bilimsel olarak etkili olduğu kanıtlanmış olan yöntemler, psikolojik destek yaklaşımları ile bazı ilaçlardır. Bunlar dışında çeşitli yaklaşımlar da söz ko-nusu olmakla birlikte diğer yaklaşımların yarar sağladığı konusu bilimsel olarak ortaya konmamıştır.

Bu nedenle sigara bağımlısı olan kişiler siga-rayı bırakmak amacı ile bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Sağlık kurulu-şunda gerekli değerlendirmeler yapılır ve kendilerine bilimsel olarak etkili olduğu bilinen yöntemler kullanılarak yardım edilir. Yapılacak değerlendir-melerden önemli bir tanesi kişinin sigaraya (nikotine) bağımlılık düzeyinin değerlendirilmesidir. Nikotin bağımlılığının düzeyini belirlemek amacı ile testler geliştirilmiştir. Bunlardan yararlanmak suretiyle bağımlılık düzeyi belirlendikten sonra kişilere uygun bir tedavi yöntemi önerilir

İşte Sigarayı Bırakmanın Yolları

  • İlk yol içtiğiniz sigara markasını değiştirin. Yıllardır alışık olduğunuz markayı değil de size en kötü gelen içmekten hiç keyif almadığınız markayı seçin. Sigaradan aldığınız keyfin azalmasına hatta yok olmasına sebep olacak bir yöntem bu yöntem.
  • Yaktığınız hiçbir sigarayı bitirmeyin. En fazla yarısına kadar için ve söndürün. Mümkünse 1-2 nefes aldıktan sonra söndürmeye bakın. Bunu yapamıyorsanız tam tersini yapıp  abarttın. Filtresine kadar için ve o pis tadı iyice hissedin. Bunu bir koşul olarak koyarsanız o pis tadı almamak için sigara içmekten kaçınabilirsiniz.
  • Sigarayı bırakmak için kendinize bir tarih belirleyin. Elbette bu tarih çok ileri bir tarih olmamalı. Çok ileri tarihe atarsanız sizde iyi biliyorsunuz ki o tarih gelir geçer. Sigarayı bırakma tarihiniz gelmeden yaklaşık 2 hafta önce katran ve nikotin içeriği düşük markaları için. Bu sizin günlük aldığınız ve almaya alıştığınız nikotin ve katran miktarını azaltacak ve içmediğinizde daha az zorlanmanız da etkili olacaktır.
  • Sigarayı bırakmaya başladığınız ilk zamanlarda canınız her sigara çektiğinde su ve özellikle süt içmeyi deneyin. Süt içtikten sonra canınız sigara çekse ve dayanamayıp yaksanız bile size hiç keyif vermeyecek 2. nefesi almadan söndüreceksiniz.
  • İçmediğiniz her gün için kendinize ufak ödüller verin. Bu güzel bir yemek olabilir. Hatta bu ödülleri günlük haftalık ve aylık olarak çoğaltın. İçmediğiniz her ayın sonuna almak istediğiniz bir şeyi koyabilirsiniz. Sonuçta bir ay sigaraya vereceğiniz parayı isteklerinize harcamış olacaksınız.

Sigara içerisindeki  kimyasal maddeler;

  • Polonyum-210 (kanserojen)
  • Radon (radyasyon)
  • Metanol (füze yakıtı)
  • Toluen (tiner)
  • Kadmiyum (akü metali)
  • Bütan (tüp gaz)
  • DDT (böcek öldürücü)
  • Hidrojen Siyanür (gaz odası zehiri)
  • Arsenik (fare zehiri)
  • Amonyak (temizleyici)
  • Karbonmonoksit (egzos gazı)
  • Nikotin(bağımlılık yapar)
  • ve diğer 3.885 toksik madde

Sigara neden zor bırakılır?

Sigaradaki nikotin bağımlılık yapıcı etkisi güçlü bir maddedir.

Kokain,eroin ve alkol gibi güçlü bağımlılık yapar.

Tesadüfen denemiş kişilerde bile sigaranın bağımlılık yapma olasılığı vardır.

Nikotin,sigara içilen birs oluktan7 saniye sonra beyine ulaşır.

Kendinizi iyi hissetmenizi sağlar ve daha çok nikotin istemenize neden olur.

Sigara içenlerde el ve ağız alışkanlığı vardır.

Günde içilen sigara sayısıne kadar fazlaysa,bualışkanlık o kadar güçlüdür.

Sigara,kullanıcıların günlük yaşantısının birparçası haline geldiğinden, gün içinde pek çok şeyi çme dürtüsü uyandırır;

Örneğin; Yemek yemek, çay, kahve içmek, Sohbet ortamları, stres anları


 

 

HABERE YORUM KAT