1. HABERLER

  2. Polikistik Over Hastalarında Rahim Ağzı Kanseri Riski
Polikistik Over Hastalarında Rahim Ağzı Kanseri Riski

Polikistik Over Hastalarında Rahim Ağzı Kanseri Riski

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Volkan Turan, "Polikistik over hastalığı insülin direncinin uzun süreli eşlik ettiği hastalarda diyabet riskine neden olabilmektedir. Ayrıca hastalar 35 yaşından sonra rahim kanseri açısından da risk altındadır.

A+A-

Polikistik over sendromu (PKOS) aslında bir ekartasyon tanısıdır. Böbrek üstü bezi ve tiroid bezi hastalıkları gibi endokrinolojik hastalıkların ekartasyonu sonrasında, düzensiz adet ve vücutta tüylenme ve sivilce artışıyla karekterize bir hastalıktır. Konu ile ilgili açıklama yapan Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Volkan Turan, "Bu hastalarda düzensiz adet yumurtlamamaya bağlıdır ve hastalarda erkeklik hormonu diğer sağlıklı bayanlara göre yüksek olabilir. Ultrasonda ise yumurtalıklarda boyutları ufak (2-9 mm) 12'den fazla yumurta sayılabilir. a) Düzensiz adet, b) tüylenme ve sivilce artışı c) ultrason bulgularınından 2 özelliğe sahip kişilerde bu hastalık vardır denilebilir" şeklinde konuştu.

KİLOLU HASTALAR DİKKAT

Polikistik over hastalığının üreme çağındaki kadınların hastalığı olduğunu söyleyen Doç. Dr. Volkan Turan, "Kilolu bayanlar bu hastalığa daha çok yatkındır. Özelikle insülin direnci bu hastalarda PKOS’a eşlik edebilmekte ve durumu daha da ağırlaştırabilmektedir. Kesin nedeni net bilinmemesine rağmen, genetik ve çevresel etkenlerin rolü vardır. Ülkemizde diğer Avrupa ülkelerine göre daha sık gözükmekte ve izlenme oranı yüzde 8’lere kadar çıkabilmektedir. Hastalar adet düzensizliği, tüylenme ve sivilce artışı ve çocuk isteği ile başvurabilirler. Hastalarda yumurtlama olmaması çocuk olmasına engel oluşturur" dedi.

YAŞAM TARZI DEĞİŞMELİ

Polikistik over hastalığının tedavisi için en önemli etkenin yaşam stilindeki değişiklikler olduğunu açıklayan Doç. Dr. Turan, "Egzersiz, spor ve zayıflama çok önemlidir. Kilolu hastalarda her ay kilosunun yüzde 3’üne yakın bir kısmını vermesi önerilir. Yağlı ve karbonhidratlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır. İlaç tedavisinde hastanın hangi şikayetle geldiği önemlidir ve buna göre tedavi planlanmalıdır. Çocuk isteyen hastaların büyük çoğunluğunda yumurta geliştiren ilaçlarla başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Tüylenme ve sivilce için ise başlanacak ilaçların etkilerinin başlaması 5-6 ayı bulabilmektedir. Bu ilaçlar yeni tüylerin çıkmasına ve olanların büyümesine engel olsa da, olan tüylerin yok olmasında rolü bulunmamaktadır" dedi.

RAHİM AĞZI KANSER RİSKİ

Çocuk isteyen polikistik over hastalarında tedavi yöntemlerinden bahseden Doç. Dr. Turan, "Bu hastalarda genellikle ilk tedavi seçeneği yumurta büyüten haplardır. Eğer başarısız olunursa o zaman yumurta büyüten iğnelere geçilmelidir. Yalnız bu iğnelerle çoklu yumurta gelişimi olabilir bu nedenle çok dikkatli olunmalıdır. Çoklu yumurta gelişiminde çoğul gebelik riski yanı sıra yumurtalıkların aşırı uyarılması sonucu karın içinde sıvı birikimiyle karakterize ciddi bir tablo oluşabilir" diye konuştu. Doç. Dr. Turan sözlerine şöyle devam etti: "Gelecekte bu hastaları bazı tehlikeler bekleyebilir. Hastalar özellikle önerilen yaşam stili değişikliklerin yerine getirmezse ileride bazı hastalıkların ortaya çıkması açısından risk teşkil etmektedir. Insülin direncinin uzun süreli eşlik ettiği hastalarda diyabet riski bulunmaktadır. Ayrıca hastalar 35 yaşından sonra rahim kanseri açısından da risk altındadır."

 

HABERE YORUM KAT