1. HABERLER

  2. Panik Atak neden olur? Panik atak Belirtileri ve Tedavileri Nelerdir?
Panik Atak neden olur? Panik atak Belirtileri ve Tedavileri Nelerdir?

Panik Atak neden olur? Panik atak Belirtileri ve Tedavileri Nelerdir?

Panik Atak neden olur, Panik atak belirtileri nelerdir, Panik atak tedavisi var mı? Bu soruların yanıtını sizler için araştırdık. Panik atak; tıbbi olarak tiroit bezinin aşırı çalışması, kan şekerinde dengesizlik gibi sebeplerin neden olduğu panik bozukluktur.

A+A-

Daha basit bir tanımla panik atak; hiç beklenmedik anda ve beklenmedik ortamda bunaltı ve endişeyle başlayan bir nevi korku nöbeti durumudur.

Panik atak yaşayan kişi atak sırasında kalp krizi geçirdiğini ve ölmek üzere olduğunu bile düşünebilir. Atak aniden geldiği ve tüm bedeni salan bunaltı nedeniyle bunları düşünmesi şaşırtıcı bir şeydeğildir. Öyle ki panik atağa sebep olan olayın büyüklüğüne bağlı vasiyetini söyleyen panik atak hastalarına sık rastlanmaktadır.

Panik Atak neden olur?

Panik atak veya panik bozukluğuna neyin neden olduğu bilinmemektedir, ancak bu faktörlerin bir rolü olabilir:

  • Genetik
  • Yoğun stres
  • Strese daha duyarlı veya olumsuz duygulara yatkın mizaç
  • Beyninizin bölümlerinde bazı değişiklikler

Panik ataklar aniden ve ilk başta uyarılmadan gerçekleşebilir, ancak zamanla, genellikle belirli durumlar tarafından tetiklenir.

Bazı araştırmalar, vücudunuzun tehlikeye karşı doğal savaş veya uçuş yanıtının panik ataklara karıştığını göstermektedir. Örneğin, arkanızdan bir boz ayı gelirse, bedeniniz içgüdüsel olarak tepki verirdi. Vücudunuz yaşamı tehdit edici bir duruma hazırlanırken, kalp atış hızınız ve nefes almanız hızlanır. Aynı reaksiyonların çoğu panik atakta ortaya çıkar. Fakat bariz bir tehlike olmadığı halde neden panik atak yapıldığı bilinmiyor.

PANİK ATAK BELİRTİLER

Sıcak-soğuk ve yoğun şekilde terleme. Terleme ardında üşüme ya da sıcak basması.
Nefes yetmiyormuş hissi ve bu yüzden derin nefes alma isteği. Kişi nefesi kesildiğini, boğulmaya başladığını hisseder.Bunun sebebi de boğazda düğümlenme dediğimiz olayın oluşmasıdır.
Baş dönmesi, kendini atmosfer boşluğunda gibi hissedip düşme riski yaşama. Tipik bayılacakmış gibi hissetme de diyebiliriz.
Panik atak yaşayan kişinin o an ellerinde,bacaklarında,kollarında uyuşmalar ve karıncalanmalar oluşur.
İleri seviye panik atak yaşayan kişi de derealizasyon (çevreyle olan bağlantının kopma ve gerçeklik dışı duyguların hissedilme durumu)görülür. Ruhu bedenden ayrılıyor hissine kadar gidebilir.
Panik atak sırasında yolun sonuna geldim buraya kadarmış hissini yaşayabilir.

Editör notu:Haberimizde yer alan bilgiler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.

PANİK ATAK TEDAVİSİ

Her hastalıkta olduğu gibi ilk kural düşmanını tanımak. Panik atak öldürmez, felçbırakmaz, Panik sırasında çevreye zarar verme durumu olmaz. Tedavisi olan bir durumdur. Önceleri bunlar bilinip algılanmalı.
Bu konu da uzmanlardan uzmanların yayınlarından faydalanıp iyi takip etmelisiniz.
Çevrenizde sık sık olan kişileri de doktorunuzla görüştürün.
Umudunuzu asla kaybetmeyin ve kendinize güvenin .”Ben bu sıkıntıyı atlatacağım” cümlesini kullanın ve üstüne “ama” falan asla demeyin.
Mümkünse her gün yavaş yavaş ve özellikle zaman geçirmekten zevk aldığınız yerlerde yarım saat yürüyüş yapın.
Yüzme fırsatınız olduğu her an yüzün. Yüzmeyi de havuzda ya da denizin dalgasız olduğu zamanlarında, keyif alıp stresi atmak için uygulayın.
Sizi strese iten ve aslında direkt sizle alakası olmayan sorunları umursamayın.
 Kafeinli içeceklerden uzak durup yeşil çay gibi doğal içecekleri tercih edin.
Atak riski yüzünden seks hayatınızı öldürmeyin. Tam tersi canlandırın.
Sizin gibi panik atağı olan kişilerle diyalog içinde olun.

Panik atak da Ne zaman doktora görünmeli?

Panik atak semptomlarınız varsa mümkün olan en kısa sürede tıbbi yardım alın. Panik ataklar oldukça rahatsız edici olsalar da tehlikeli değildir. Ancak panik atakları kendi başınıza yönetmek zordur ve tedavi olmadan daha da kötüleşebilirler.

Panik atak semptomları, kalp krizi gibi diğer ciddi sağlık problemlerinin semptomlarına da benzeyebilir, bu nedenle, semptomlarınıza neyin sebep olduğundan emin değilseniz, birincil bakım sağlayıcınız tarafından değerlendirilmek önemlidir.

Panik atak Risk faktörleri

Panik bozukluğu belirtileri genellikle geç gençler veya erken yetişkinlik döneminde başlar ve erkeklerden daha fazla kadını etkiler.

Panik atak veya panik bozukluğu gelişme riskini artırabilecek faktörler şunlardır:

  • Ailede panik atak veya panik bozukluğu öyküsü
  • Sevilen birinin ölümü ya da ciddi hastalığı gibi ana yaşam stresi
  • Cinsel saldırı ya da ciddi bir kaza gibi travmatik bir olay
  • Boşanma veya bebeğin eklenmesi gibi hayatınızdaki büyük değişiklikler
  • Sigara içmek veya aşırı kafein alımı
  • Çocuklukta fiziksel veya cinsel istismarın tarihi

HABERE YORUM KAT