1. HABERLER

  2. Nesli tükenen bitkiler nelerdir?
Nesli tükenen bitkiler nelerdir?

Nesli tükenen bitkiler nelerdir?

Dünyada 5 bitkiden 1'inin nesli tükenmekte olduğunu biliyor muydunuz? Türkiye'de Nesli tükenen bitkiler nelerdir? sorusunun yanıtı burada bulabilirsiniz.

A+A-

Bazı bitki türlerinin de nesli tehlike altındadır. Bitki türlerinin tehlikede olmasının en büyük nedeni tabi ki insanlardır.

Nesli tükenen bitkiler nelerdir?

Likya Orkidesi

Sadece Antalya’nın Kaş ilçesinde yetişmektedir. üniversiteler ve devlet kurumları tarafından koruma altına alınmış olmasına karşın hala türü tehlike altındadır.

Göl Soğanı

Alzheimer hastalığı tedavisi ilaç yapımında kullanılan amarylldaceae alkoloidleri (galanthamine, tazettin, likorein) yüzünden, göl soğanının doğadan toplanarak ihracatı yapılmaktadır. Yıllık ihracatı yaklaşık olarak 4.000.000 adettir. Eğer acil önlemler alınmazsa göl soğanı bir daha asla geri dönmemek üzere yok olacak.

Şili Arokaryası

“Maymun çıkmazı ağacı” olarak da bilinir. Uzun ömürlü bir ağaçtır. 2000 yıla kadar yaşayabilirler. Kereste amacıyla kesilmektedirler.

Venüs Sinekkapanı (böcek kapanı)

ADB’nin güney doğusunda yetişir. Mineral bakımından fakir topraklarda yetiştiği için gerekli olan minerali böcekleri sindirerek sağlar. Yapraklar arasına böcekler geldiğinde kapanır ve böceği sindiren bir sıvı salgılanır.

Yarasa Çiçeği

Ana vatanı Malezya’dır. Hassas bir çiçektir.

Mercan Ağacı

Ana vatanı Güney Amerika’dır. 1998’de neslinin tükendiği ilan edilmesinin ardından 2001 yılına tekrar görüldü. Az sayıda mercan ağacı koruma altındadır.

Denizanası Ağacı

Seyşeller’de yetişir. Sayıları 50’ye kadar düşmüştür. Çiçeği açınca denizanasına benzediği için bu ismi almıştır.

Golf Topu Bitkisi

Meksika’nın Queretaro dağlarında yetişir. Korunduğu halde yasa dışı olarak toplanmaktadır.
 

Kar Çiçeği

16. yüzyıldan bu yana yetiştiriciliği yapılan bu bitki Sırbistan ve Macaristan gibi bazı ülkelerde koruma altına alınmıştır fakat Türkiye'de bu konuda herhangi bir adım henüz atılmadı.

Siklamen

Yaşam alanı orman açıklıkları ve kayalık alanlar olan çok yıllık yumrulu bir bitkitürlerini ortak adıdır.Tavşankulağı, buhurumeryem ve mormilik olarak da bilinirler. Şubat - Nisan aylarında çiçek açan bu bitkiler çiçek ticareti yüzünden yok olma tehlikesi altındadır. Bu bitkilerden üretilen çiçekleri satın almayı reddederek onlara küçük de olsa bir katkı yapabilirsiniz.

Nergis

Anavatanı Avrupa olan bu bitkilerin en çok tür zenginliğine İspanya ve Portekiz'de rastlanmaktadır. Türkiye'de Ege Bölgesi'nde özellikle Karaburun ve Mordoğan'da yetiştirilmektedir. Bu bitkinin soğanları en az 1 sene ara ile kullanılmaktadır. Zira çiçeğini vermiş olan soğan ekilirse, bir dahaki seneye çiçek vermez fakat ülkemizde bu durum göz önüne alınmamakta ve nergislerin nesli tehlikeye atılmaktadır.

Süsen

Çok değişik renklerde olan süsen bitkisi genellikle mezarlıklarda bulunmasına rağmen yüzyıllar boyunca çok değerli bir çiçek olarak kabul edilmiş ve birçok devlet ile kişinin simgesi haline gelmiştir. Yurt dışına kaçırılan bu zenginliğimizin durumu artık öyle kötü bir hal almıştır ki, eğer gerekli önlemler alınmazsa neslinin tükenmesi an meselesidir.

Çiğdem

Çiğdem çiçekleri, türüne bağlı olarak, ilkbahar ya da sonbaharda açar. İlk baharda çiçeklenen türlerin yumurtalığı toprak altında kalan uzun çiçek tüpleri vardır. Çiçekler geceleri ya da kötü havalarda kapanır. Ülkemizde çiğdem pilavı, çiğdem aşı ve çiğdem sütlüsü gibi yemekler çiğdem yumrularından yapılır. Çiğdem tüketiminin acil olarak denetim altına alınması gerekmektedir.

İstanbul Nazendesi

Dünyada yalnızca Türkiye'nin kuzeybatısına bulunan bu bitki çok çekicidir. istanbul'un Asya yakasındaki fundalıklarda zengin popülasyonları bulunur. Avrupa çapında nadir bir bitki olan İstanbul nazendesinin koruma altına alınması gerekmektedir. Aksi halde bu değerli bitkinin yok olması içten bile değil.

Sevgi Çiçeği

Dünyada yalnızca Gölbaşı / Ankara'da yetişen ve halk arasında gelin düğmesi olarak da bilinen bu bitki türü Bern Sözleşmesi ile koruma altına alınmıştı. Fakat yerel boyutta da önlemler alınması ve sevgi çiçeğinin korunması, bu bitkinin geleceği için büyük önem arz etmektedir.

Nesli tükenmekte olan diğer bitkiler:

Yeraltı orkidesi, Attenborough sürahi bitkisi, Venda cycad, Maydanoz eğrelti otu, Erzincan süt otu, yonca, Titan arum, Canavar ağacı, Rafflesia çiçeği

HABERE YORUM KAT