1. HABERLER

  2. Menopoz ateş yapar mı? Menopoz bulantı yapar mı?
Menopoz ateş yapar mı? Menopoz bulantı yapar mı?

Menopoz ateş yapar mı? Menopoz bulantı yapar mı?

Menopoz ateş yapar mı? Menopoz bulantı yapar mı? Menopoz, Kelime anlamı olarak meno pause adet günün kesilmesi demektir. Son bir yıl için de hiç adet görmemiş olan bayanın menopoza girmiş olarak kabul edilir. Menopoza girmiş bir kadın doğurganlığı kaybetmesi anlamına da gelmektedir.

A+A-

Menopoz ile ilgili en çok merak edilen sorularını başında gelen  Menopoz ateş yapar mı? Menopoz bulantı yapar mı? sorusuna  Sondakika ekibi olarak araştırarak edindiğimiz bilgileri sizler için bir araya getirdik.

Menopoz sırasında sıcak basmalar, gece terlemeleri, duygudurum dalgalanmaları, uykusuzluk, vajinal kuruluk, saç dökülmesi, baş ağrısı ve mide bulantısı gibi birçok farklı fiziksel semptom ile görülür.Menopoz, tipik olarak kadınlar 40'lı yaşların sonlarında ve 50'li yaşların başında geldiklerinde meydana gelen aşırı hormonal değişikliklerin zamanıdır.

Menopoz ateş yapar mı?

Menopoz'a girmiş birisinde ani ateşlenmeler görülebilir. Ani ateş basması genellikle göğüste bir ısınma hissiyle ortaya çıkar. Oradan boyuna, yüze ve bazen de tüm vücuda yayılır. Bazen ateş hissiyle birlikte iğnelenme de görülür. Yüzde ateş basması sonucu ortaya çıkan kızarıklık başkaları tarafından rahatlıkla fark edilebilir. Geceleri ateş basması uyku düzenini bozabilir. Bazen de aşırı terleme veya üşüme uykuyu bölebilir. Ani ateş basması menopozdan hemen önce başlar ve yaklaşık 2-3 yıl devam eder. Yumurtalıkları ameliyatla alınmış genç bayanlarda da, operasyondan yaklaşık bir hafta sonra Ani ateş basması görülür.

Sıcak basmaları normal mi?

Sıcak basması menopozun ana semptomlarından biridir. Baş, boyun ve göğüs bölgesinde kızarıklık ve ısı artışı hissi olarak tariflenebilir. Terleme ile birlikte olabilir. Birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar sürebilir.  Stresli zamanlarda ya da sıcak havalarda sıcak basmaları daha sık olur.  Adetten tamamen kesilip menopoza girmeden önceki premenopozal dönemde de kadınların onda birinde sıcak basmaları başlayabilir. Menopozdaki kadınların yarısı sıcak basmaları yaşar.  Sıcak basmaları kadının östrojen düzeyindeki düşüşle ilişkili olduğu için hormon tedavileri sıcak basmalarını azaltır.

Menopozda en sık rastlanan şikayetlerden biri olsa da, sıcak basması sağlığa zararlı değildir. Geceleri olan sıcak basmaları uyku düzenini etkileyebilir, bunun dışında tıbbi olarak zararı yoktur. Stresli durumlar, tiroid hastalıkları, alkol ve bazı yiyeceklerin de sıcak basması yapabileceği akılda tutulmalıdır.

Menopoz bulantı yapar mı?

Bazı kadınlarda menopoz mide bulantısı da orataya çıkmaktadır. Progesteron seviyelerindeki azalmanın, menopozda bulantıya neden olabileceği düşünülmektedir. Progesteron, üreme yıllarınızda düzenli olarak üretilen başka bir hormondur. Her ay yumurtlamadan sonra yumurtalıklar tarafından üretilir ve döngüsünüzü düzenlemeye yardımcı olur.

Menopoz döneminde mide bulantısı nasıl tedavi edilir?

Bulantı ve baş ağrıları hayatınızdaki herhangi bir zamanda aşırı derecede rahatsız edici olabilir. Birçok kadın bu semptomları periyotlarında veya hamileliklerinde beklemektedir. Ancak, menopoz semptomları olarak daha az düşünülürler.

Tıpkı hamilelikte olduğu gibi, menopoz sırasındaki bulantı sabahları daha kötü olma eğilimindedir. Perimenopozal evrede premenstrüel sendromun ( PMS ) semptomları ile de ilişkilendirilebilir . Bulantıyı hafifletmek veya tamamen oluşmasını engellemek için baharatlı, yağlı veya yağlı yiyeceklerden uzak durmaya çalışın.

Ayrıca yatak odanızdan güçlü kokulara neden olabilecek şeyleri çıkarmayı deneyebilir ve daha iyi bir uyku için sıcaklığı rahat bir ayara getirebilirsiniz. Gerekirse, tıkanıklığı veya bayat havayı almak için birkaç dakika boyunca bir pencere açın. Yorgunluk mide bulantısını artırabilir.

Menopoz ve hamilelikte etkili olduğuna inanılan mide bulantısı için bazı doğal tedavileri deneyebilirsiniz. Uyandıktan sonra, yataktan kalkmak için zaman ayırın. Bitkisel çaylar, zencefil ve sade kraker veya tost, sabahları ilk başta olmak üzere bulantıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Ancak, etkinlikleri hakkında bilimsel bir kanıt yoktur.

Menopoz sırasındaki baş ağrıları için verilen ilaçlar mide bulantısına benzer. Baş ağrısına neden olabilecek veya daha da kötüleşmesine neden olabilecek bazı tetikleyicilerden kaçınmanız gerekecektir. Bunlar arasında güçlü kokular, belirli yiyecekler, uyku eksikliği ve stres sayılabilir. Araştırmalar, menopozal baş ağrısı yaşayan kadınların bazı şeyleri günlük rutinlerine dahil etmesi gerektiğini göstermiştir. Bunlardan bazıları:

  • Sağlıklı bir diyet - Taze yiyeceklerin, baş ağrısına neden olabilecek katkı maddeleri ve koruyucu maddeler içermesi daha düşüktür.
  • Hidrasyon - Su, toksinleri ve atık ürünleri vücudunuzdan temizler.
  • Düzenli egzersiz baş ağrısı ile ilişkili ağrıyı hafifletebilir.
  • Her gece en az altı ila sekiz saat uyku alın.
  • Stresi azaltmanın veya ortadan kaldırmanın yollarını bulun. Yoga ve tai chi gibi egzersizler kafanızı temizlemenize, ruh halinizi yükseltmenize ve stresi azaltmanıza yardımcı olabilir.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT