1. HABERLER

  2. HGS ceza sorgulama İşlemi nasıl yapılır? (Resimli anlatım)
HGS ceza sorgulama İşlemi nasıl yapılır? (Resimli anlatım)

HGS ceza sorgulama İşlemi nasıl yapılır? (Resimli anlatım)

HGS ceza sorgulama İşlemi nasıl yapılır? sorusunu arıyorsanız bu haberimiz tam size göre. Sondakika.net.tr ekibi olarak, HGS ceza sorgulama İşlemi resimli anlatım yaparak size anlatmaya çalışacağız.

A+A-

HGS ceza sorgulama İşlemi nasıl yapılır? HGS cezası nasıl ödenir? HGS nedir, HGS etiketi nasıl alınır?  Öncelikle HGS'nin açılımı Hızlı Geçiş Sistemi'dir, HGS Boğaz Köprüleri ve Otoyol geçişlerinde ödemenin pasif RFID (Radyo Frekansı ile Tanımlama) teknolojisi kullanılarak gerçekleştirildiği ücretlendirme sistemidir. HGS, Türkiye'de 17 Eylül 2012 tarihinde kullanılmaya başlanmıştır.

Önemli not:  15 HAZİRAN Çarşamba günü itibariyle HGS sistemlerde yapılan planlı bakım çalışması dolayısıyla bu hizmet geçici olarak kullanıma kapatılmıştır.  

HGS ceza sorgulama İşlemi nasıl yapılır?

HGS bakiyesi olmadan, köprü ve otoyollardan geçiş yapan sürücülere 10 katı şeklinde ceza kesilir. Eğer HGS etiketinizde para olmadan herhangi bir otoyol veya köprüden geçtiyseniz HGS cezası yemişsinizdir.

HGS ceza sorgulama İşlemini iki farklı yöntem ile kontrol edebiliriz.

1. E-Devlet HGS ceza sorgulama İşlemi

2- PTT resmi internet sitesinden HGS ceza sorgulama İşlemi yapılabilir.

EDİTÖR NOTU: PTT’den alınmış nakit (ön yüklemeli) HGS etiketleriniz için PTT Merkezlerine veya şubelerine başvurarak hiçbir masraf ödemeden mevcut herhangi bir kredi kartınızla otomatik ödeme talimatı verebilir, bakiye yükleme ve takip sorunundan kurtularak, bakiye yetersizliği nedeniyle oluşan ihlalli geçişlerinizi önleyebilirsiniz.

1- E-Devlet HGS ceza sorgulama İşlemi

turkiye.gov.tr adresi üzerinden plakadan araç sorgulama işlemini yapabilmek için sisteme giriş yaptıktan sonra arama kısmına "Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) İhlalli Geçiş Bilgileri Sorgulama" yazmalısınız (https://www.turkiye.gov.tr/ptt-hizli-gecis-sistemi-hgs-ihlalli-gecis-bilgileri-sorgulama) Açılan sayfada adınıza tescilli araç plakasına son bir yıl içerisinde yazılan HGS cezalarını sorgulayabilirsiniz.

E-DEVLET İÇİN TIKLAYIN

2. PTT HGS ceza sorgulama İşlemi

1- PTT ile HGS geçiş ihlali sorgulaması için PTT internet sitesine girilir.

2- Ardından ‘’Geçiş İhlali Sorgula’’ bağlantısı kullanılarak ceza sorgulanabilir.

3- E-Devlet sistemi ile HGS ceza sorgulaması yapmak için ise sisteme giriş yaptıktan sonra e-Hizmetler bağlantısı açılmalıdır.

4- PTT Genel Müdürlüğü menüsünde bulunan ‘’Hızlı Geçiş İhlalli Geçiş Bilgileri Sorgulama’’ bağlantısı ile ceza sorgulaması yapılabilir.

HGS cezası bulunan sürücüler, ödemelerini banka şubelerinden, internet şubelerinden ve mobil uygulamalarından yapabilirler.

HGS bakiye sorgulamak için; e-devlet, PTT, telefon ve bankalar HGS sorgulama işlemlerinizi kolaylıkla yapabilirsiniz.

PTT ÜZERİNDEN HGS CEZA SORGULAMA İŞLEMİ İÇİN TIKLAYIN

HGS ETİKETİ NASIL ALINIR?

HGS etiket veya kartları ülke çapında PTT şubelerinden ve anlaşmalı bankalardan temin edilebilmektedir. HGS alım işleminde araç ruhsatı ve ruhsat sahibinin kimliği ile bizzat başvurması gerekiyor.

Ruhsat başkasının adına ise yapılacak uygulama kesinliğe sahip değildir ve kurumdan kuruma farklılık gösterebilir.

Türkiye de köprü ve otoyollarda araçlar beş sınıf üzerinden ücretlendirilmektedir.

HGS etiket ücreti ₺ 5, kart ücreti ise ₺ 15'dir.

Sistem uygulanmaya başladığında kart alımında belirli bir miktar ön yükleme yapma şartı koşulmuştu ancak gelen yoğun tepki üzerine bu uygulama kaldırıldı. Müşteriler istedikleri miktarda ön yükleme yaparak sistemi kullanabilirler.

Ücret tarifesi yol ve araç sınıfına göre değişiklik göstermektedir. Mevcut 5 araç sınıfı aşağıda tabloda listelenmiştir.

25 Ekim 2015 tarihinde yürürlüğe giren yönetmelikle, motorsikletler 6. sınıf olarak ilave edilmiştir. 6. sınıfa giren motorsikletlerde 1.sınıf tarifesinin %50 si uygulanacaktır.

HGS ÜCRETLERİ

HGS geçiş sisteminde ön ödemeli sistem kullanılmaktadır. Geçiş sistemiyle ilişkilendirilen hesaba ödemeler farklı yollardan yapılabilmektedir. Başlıca ödeme şekilleri olarak kredi kartı otomatik ödeme talimatı, posta çeki hesabı ödeme talimatı ve PTT veznelerinden nakit ödeme olarak gösterilebilir. HGS hesabında geçiş ücretini karşılayacak ücretin bulundurulması zorunludur.

HGS hesabında geçiş için yeterli bakiye bulunmadığı durumda hesaplar on beş gün içerisinde yeterli tutar hesaba yatırılmadığı takdirde hesap kapatılır ve yasal işleme tabi tutulur. Yeterli bakiye olmadan yapılacak geçişler, on beş gün içerisinde hesaba yükleme yapılmaması durumunda geçişin yapıldığı mesafe ücretinin on bir katı cezalı olarak tahsil edilmektedir.

HGS BAKİYESİ NASIL SORGULANIR?

HGS bakiye sorgulama işlemi dört farklı yoldan yapılabilir. Bunlar; E-Devlet ile sorgulama, bankalar aracılığı ile sorgulama, PTT ile sorgulama ve telefon ile sorgulamadır. Telefon ile sorgulama yapmak isteyenler, 0580 460 60 60 numaralı telefonu ya da 444 1 778 numaralı telefonu arayarak kalan bakiyelerini öğrenebilirler.

E-Devlet üzerinden sorgulama için, sisteme giriş yaparak e-Hizmetler bölümünden PTT Genel Müdürlüğü bağlantısına girmelidir. Bu bölümden de ‘’Hızlı Geçiş Sistemi Hesap Bilgileri Sorgulama’’ bağlantısı ile HGS bakiyesi sorgulanabilir.Bankalar ile HGS bakiyesi sorgulama, bankaların mobil uygulamaları, şubeleri ve müşteri temsilcisi ile öğrenilebilir. PTT ile bakiye sorgulaması için ise PTT resmi internet sitesine girilmelidir. Ardından HGS bakiye sorgulaması bağlantısı açılarak T.C. kimlik numarası, vergi numarası, aracın plakası, pasaport numarası bilgilerinden birisi ile sorgulama gerçekleştirilebilir. HGS bakiye yüklemeleri, PTT şubelerinden ya da bankalardan yapılabilir.

PTT ile HGS Bakiye Sorgulama (AKILLI TELEFON UYGULAMASI)

Akıllı telefon uygulama mağazalarında HGS – Online Bakiye Yükle adı ile kullanımda olan bu uygulama aynı zamanda en hızlı şekilde HGS Bakiye Sorgulama işlemi gerçekleştirmeniz için de oldukça yararlı. Aşağıda bu uygulama üzerinden “HGS bakiye nasıl sorgulanır” konusunun resimli anlatımını bulabilirsiniz.

Kayıt olmak için görselde işaretlenen “Kayıt Ol” butonu yardımıyla önümüze çıkan formu dolduruyoruz.

Kayıtlı olanlar için;

Uygulamaya giriş yaptığınızdan ötürü soldaki menüden sorgula seçeneği ile devam edebilirsiniz;

Burada karşınıza gelen HGS ürün numarasına giriş yaparak mevcut bakiyenizi görebilirsiniz;

Yine aynı menüden “ Geçmiş Yüklemeler ” seçeneğini kullanarak önceki bakiye yüklemelerinizi de miktar, saat ve tarih olarak görüntüleyebilirsiniz.

 

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT