1. HABERLER

  2. Halsizlik, yorgunluk ve uyku hali neden olur?
Halsizlik, yorgunluk ve uyku hali neden olur?

Halsizlik, yorgunluk ve uyku hali neden olur?

Yorgun olmaktan şikayet ediyor musunuz ? Yeterince uyuyor, ama hala yorgun hissediyorsanız, vücudunuz size bir mesaj vermeye çalışıyor olabilir. Peki Halsizlik, yorgunluk ve uyku hali neden olur? İş bu sorunuza yanıt vermeye çalışacağız.

A+A-

Yorgun ve halsiz hissetmenin birçok nedeni olabilir.. Sürekli yorgun olmanın nedenleri obezite, yüksek tansiyon, diyabet ve depresyon gibi tıbbi hastalıklara bağlı olabilir. Yorgunluk , konsantrasyon problemleri, sinirler, hafıza problemleri ve davranış problemleri gibi birçok farklı şekilde kendini gösterebilir.

Yorgunluk ve halsizlik hissinin belli başlı nedenleri şu şekilde açıklanabilir.

Halsizlik, yorgunluk ve uyku hali neden olur?

Manevi ve duygusal bir depresyonda olabilirsiniz. Bu durumdan kurtulmak için bir saniye bekleyin ve şu an hayatınıza bir bakın. Sizin için neyin iyi olduğuna ve neleri değiştirmeniz gerektiğine karar verin. Kendinizi harika ve enerjik hissettiren şeylere bakın.

FİZİKSEL HALSİZLİK

Fiziksel halsizlikte bir kişinin kasları, normalde yaptıkları şeyleri kolayca yapamaz. Merdiven çıkmak ya da çarşı torbalarını taşımak her zamankinden çok daha yorucu gelir. Fiziksel halsizlik kas zayıflığı, zayıflık ya da güç eksikliği olarak da bilinir.

PSİKOLOJİK HALSİZLİK

Psikolojik halsizlikte ise, dikkati belli bir konuya vermek güçleşir.Belirtiler ciddileştiğinde kişi, yataktan kalkmakta veya günlük aktivitelerini yapmakta isteksizlik duyabilir. Kişi uykulu ve dalgındır.

Rahatlamanız gerekebilir

Yoğun şehir ve iş temposunda rahatlamak için kendimize zaman verin. Sinir halindeki bir vücut sizi yorgun hissettirebilir. Rahatlamak ve masaj yaptırmak için kendinize zaman ayırabilirsiniz.

Dengeli Beslenme

Tükettiğiniz şey, vücudunuzun enerji seviyeleri için çok önemlidir. Uzmanların her biri farklı beslenme yöntemleri önerebilir, ancak ortak bir şeyleri varsa, şeker ve işlenmiş yiyeceklerin sizi  yorgun hissettirmesidir. Her zaman yorgun hissetmemek için organik ve sağlıklı yiyecekleri tüketmelisiniz. İşlenmiş gıdalardan uzak durun.

İyi uyuyamayabilirsiniz.

Yeterli uyku saatiniz olabilir, ama aynı zamanda iyi kalitede mi? Kaliteli bir uyku geçirmediğiniz sürece kaç saat uyuduğunuz önemli değildir. Düşük uykulu uyku nedenlerinden bazıları odanızdaki elektronik eşyalar, rahatsız yataklar ve yastıklar, dişlerinizi sıkmak ve değişken uyku saatleridir. Uyku kalitenizi arttırmak için yatmadan önce elektronik cihazları odanızdan çıkarın, yatağınızın ve yastığınızın rahat olduğundan emin olun, düzenli uyku süreleri ayarlayın ve dışarıdaki ışığı ve sesi olabildiğince önlemek için önlem alın.

Stresli ve endişeli olabilirsin.

Stresli olduğunuzda, vücudunuz kortizol hormonunu serbest bırakır. Bu hormon uyku problemlerine neden olabilir ve sizi her zaman yorgun hissetmenizi sağlar. Yaşamınızdaki stresi ve kaygıyı hafifletmenin yollarını bulun. Yoga, meditasyon ve spor size yardımcı olacaktır.

Yanlış insanlarla takılabilirsin

Yaşamakta olduğunuz insanların negatif olduğunu ve enerjinizi emdiklerini düşünüyorsanız, yanlış insanlarla birliktesiniz. Ruhuna uygun insanlarla takılmaya ve seni mutlu hissettirmeye dikkat et.

Egzersiz

Hareketsiz bir hayat yaşamak her zaman kendinizi yorgun hissetmenizi sağlar. Fiziksel aktivite ve sporun enerji seviyesini arttırdığı ve yorgunluğu azalttığı kanıtlanmış bir şeydir. Daha fazla hareket etmek için bulduğunuz her fırsatı değerlendirin. Asansör yerine merdivenleri kullanarak ya da markete yürüyerek başlayabilirsiniz.

Yeterince su tüketmeyebilirsiniz .

Vücudumuzun büyük bir kısmı sudan oluşur. Vücudumuzun su seviyesinde meydana gelen küçük bir düşüş bile anında enerji seviyesini düşürür. Enerjili hissetmek için yeterli miktarda su tüketimi çok önemlidir. Her gün bir bardak su ile başlamalısın.

D vitamini eksikliği

D vitamini eksikliği ve tiroid bezinin az çalışması yorgunluk ve halsizlik belirtileri ile görülebilir.

 

Çok meşgul olabilirsin

Tüm işlerin arasında dinlenmek için zamanın olmaması normal. Ancak daha güçlü hissetmek için, kendinize öncelik vermek çok önemlidir.

Dikkat Başka bir probleminiz olabilir!

Yukarıdaki önerilerin hepsini denediniz, yeterince su tüketiyor ve dengeli besleniyorsunuz, ancak her zaman hala yorgun musunuz? Öyleyse Bir uzmana başvurmalı ciddi bir sebep olup olmadığını öğrenmelisiniz.


Geçmeyen Halsizlik, yorgunluk ve uyku hali habercisi olabilir

Fazla çalışmanın belirtisi olduğu düşünülüp göz ardı edilen yorgunluk; kalp, akciğer ve tümör gibi birçok hastalığın tanı ve tedavisini geciktiriyor.

 “Bütün gün çalıştım, kendimi çok bitkin hissediyorum”, “Sürekli oturduğum halde nasıl bu kadar halsiz olabiliyorum anlamıyorum” ya da “Bütün vücudum kırılıyor, sanırım hasta olacağım" gibi cümleleri sık sık tekrar ediyorsanız yorgunluğunuzun sebebi, düşündüğünüz gibi, iş yoğunluğunuz olmayabilir.

Fazla çalışmanın belirtisi olduğu düşünülüp göz ardı edilen yorgunluk; kalp, akciğer ve tümör gibi birçok hastalığın tanı ve tedavisini geciktiriyor. Memorial Hizmet Hastanesi Dahiliye Bölümü’nden Uz. Dr. M. Nafiz Karagözoğlu, yorgunluğun belirti verdiği hastalıklar hakkında bilgi verdi.

Kalp yetmezliği ve tansiyon düşüklüğü yorgunluk yapıyor

Kalp, kan dolaşımını sağlayan bir motor gibidir. Yetersiz çalıştığında organların kan dolaşımı düzensizleşir, azalır ve bozulur. Bu durumda kalp yetmezliği, halsizlik ve yorgunluğa sebep olmaktadır. Bunun dışında; eğer tansiyonunuz düşükse organlar ihtiyaç duyduğu kadar kan ihtiyacını tamamlayamaz. Uykusuzluk, yetersiz su içmek, çeşitli ilaç kullanımları tansiyonunuzu düşürebilir. Ara ara tansiyon ölçümünüzü yaptırın.

Kansızlığı önemsemek gerekiyor

Kadınlar özellikle adet dönemlerinde kanamaları nedeniyle halsizlik ve yorgunluk şikayeti yaşarlar ve bu durumu önemsemezler. Kansızlığın tanı ve tedavisi konulmazsa çok uzun yıllar halsiz ve yorgun bir yaşam sürülebilir. Birçok kan kanserinin en önemli şikayetlerinden bir tanesi yorgunluktur. Kendimizdeki değişiklikleri erken fark etmeliyiz. Erken kontrol ve tanı daha başarılı tedavilere olanak sağlayabilir.

Tiroid kontrolü yaptırmakta fayda var

Troid bütün organların orkestra şefidir. Az çalışırsa tüm vücut az çalışır ve beraberinde yorgunluk yapar. Böbrek üstü bezi hastalıkları, özellikle bedenin salgıladığı hormonlar ve kan tuzları, minerallerindeki değişiklikler nedeniyle kişide yorgunluk yapabilir. Bu nedenle bu hastalıkların erken tanısında yorgunluk şikayetinin dikkatlice değerlendirilerek tetkik edilmesi önemlidir.

Enfeksiyon hastalıkları yorgunluk nedenidir

Karaciğer iltihapları (Hepatit): Hangi sebepten olursa olsun karaciğerin iltihaplanması önemle üzerinde durulması gereken bir durumdur. Birçok görevi olan bu organın zarar görmesi halinde, yorgunluk ilk bulgu olabilir. Beraberindeki diğer şikayetler ve tetkiklerle tanı erken konulursa, tedavi sonuçları daha yüz güldürücü olabilir.

Kalbin iç yüzünün iltihabı (endokardit): Kalbin iç yüzünün iltihaplanması sonucunda dolaşım ve tansiyon etkilenebilir. Bu da yorgunluk şikayetine neden olabilir.

Kalp Zar İltihapları (perikardit): Kalbimiz bir iki tabakalı bir zarla çevrilidir. Bu iki tabakalı zarın iltihapları sırasında arasına sıvı, iltihap, kan dolabilir. Bu da kanın pompalama yeteneğini azaltabilir. Tansiyon ve dolaşım bozulabilir. Yorgunluk en erken ortaya çıkan şikayetlerdendir.

Verem (tüberküloz): Uzun süreli iltihapların başında verem hastalığı gelir. Akciğer veya akciğer dışı organların vereminde yorgunluk en belirgin, en uzun süre devam eden şikayettir.

Parazit hastalıkları:

Özellikle çiğ et ve kirli ellerle yapılan yemekler, sağlıksız kesimler nedeniyle toplumumuzda yaygın bir hastalıkta parazitozlardır. Parazitler bedenimize ait gıda ve kanla beslenirler. Kansızlık, vitamin ve mineral eksiklikleri dahil olmak üzere pek çok mekanizmayla yorgunluk sebebi olan hastalıklardır. Kolay unutulup, önemsenmediği için uzun süreler sessiz bir şekilde bizleri yorabilir.

AIDS: Bağışıklık sisteminin direk etkilendiği bu hastalık birçok nedenle yorgunluk yapar. Tekrarlayan sık enfeksiyonlar ve yorgunluk başlangıçta ilk bulgu olabilir.

Tüm tümörler yorgunluk belirtisi gösteriyor

Her organın tümörü bedende yorgunluk meydana getirebilir. Bedenin düzenli olarak takip edilmesi tüm hastalıkların tespitinde ilk önemli adımdır.

Akciğer hastalıklarında ilk belirti

Akciğerin tüm hastalıklarında yetersiz oksijenlenme veya karbondioksit gazının birikmesi yorgunluğun kaynağıdır. Neredeyse ilk şikayet yorgunluktur. Özellikle geçirilmiş akciğer hastalığı olanlar, sigara içenler, riskli işlerde çalışanlar ortaya çıkan yorgunluk şikayetlerini önemsemelidir.

Metabolik hastalıklara dikkat!

Kalsiyum yüksekliği, potasyum düşüklüğü, böbrek yetmezliği, karaciğer yetersizliği gibi hastalıklar metabolik hastalıklar arasında yer alır. Beden çalışması sırasında kan tuzlarında veya minerallerinde meydana gelen azalmalar, değişiklikler yorgunluğa neden olabilir. Bunları düzenleyen böbrek ve karaciğer hastalıklarında da yorgunluk şikayeti baskın olarak hissedilebilir.

Bunama yorgunluğa yol açıyor

Yorgunluk tarifinin farklı yapıldığı, sık ifade edildiği durumlardan biride bunamadır. Hasta hatırlayabildiği en eski ifadelerle bir şeyler anlatmak isteyebilir.

Depresyon sizi yorar

Depresyon, kaygı, evham, “hastalık hastası” olma… Bu durumların kendisi olumsuz kaygı ve his yarattığından yorgunluk tanımlaması çok sık yapılabilir. Kullanılan ilaçlarda buna neden olabilir. Bazen hasta yakını olarak da bu durumu tespit edip doktorunuza iletebilirsiniz.

Stresten uzak durun

Stres, fazla çalışma, sosyal ilişkilerdeki zorluklar, ailede hasta birinin olması, yetersiz uyku…

Bu saydığımız durumlarda sonucunda doğal olarak yorgunluk ortaya çıkabilir. Eksikleri tespit edip tamamlayın. Buna rağmen şikayet geçmez veya uzun sürerse mutlaka değerlendirilmesi gereklidir.

Kullanılan ilaçlara dikkat etmek gerekiyor

Uyku ilaçları, sakinleştiriciler, kan şekerini düşüren ilaçlar, depresyon ilaçları, idrar söktürücüler, tansiyon düşüren ilaçlar, kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar gibi birçok ilaç yorgunluğa yol açabilir. Bu nedenle; hangi sebepten olursa olsun, hangi doktor başlarsa başlasın ilaç sonrası ortaya çıkan veya artan yorgunluk şikayetini tespit etmeniz gerekir. Siz fark ederseniz doktorunuza iletip tedavinin yeniden gözden geçirilmesini sağlayabilirsiniz.

Reflü ve alerjik rinit yorgunluğa yol açıyor

Reflü, çeşitli sebeplerle meydana gelen beslenme düzensizliğinden dolayı yorgunluğa neden olabilir. Bunun dışında alerjik rinit; burun tıkanıklığı gerek sindirim sistemini gerekse solunum sistemini direk etkiler. Burun tıkanıklığından dolayı ağız solunumu başlayabilir. Yetersiz burun solunumu, yardımcı solunum kaslarını fazla çalıştırır. Gerek akciğerin yetersiz derecedeki oksijenlenme temposu gerekse yardımcı solunum kaslarının fazla çalışması yorgunluk şikayetini bütün güne yayabilir.

HABERE YORUM KAT