1. HABERLER

  2. Güçlü şifre nasıl oluşturulur? Güçlü şifre oluşturma yöntemleri ve kuralları
Güçlü şifre nasıl oluşturulur? Güçlü şifre oluşturma yöntemleri ve kuralları

Güçlü şifre nasıl oluşturulur? Güçlü şifre oluşturma yöntemleri ve kuralları

Kırılmaz güçlü şifre oluşturmanın birçok yöntem ve kuralları vardır. Bu içeriğimizde Güçlü şifre nasıl oluşturulur? sorusuna yanıt vereceğiz.

A+A-

Şifre güvenliği günümüzde özelliklede son zamanlarda son derece önem arz eden unsurlardan birisidir. Yine şifre güvenliği en sık yanlış yapılan unsurlardandır. Kullanıcılar genel olarak parolaları insanların kırmaya çalıştıkları yanılgısına düşerler ve buna göre parolalar oluştururlar.

Bu her ne kadar kısmen doğru olsa da aslında yanlıştır. Parola kırmayı sağlayan profesyonel programlar piyasada oldukça kolay ulaşılabilecek derecededir. Bu bahsi geçen yazılımlar sadece birkaç saniyede yüzlerce şifre deneyerek profesyonel bir şekilde parola kırmayı sağlayabiliyorlar. Hatta birçok güvenlik şirketi dahi bu yazılımlar karşısında çaresiz kalabilmektedir. Ancak bu yazılımlara karşı güvenlik önleminizi alamayacağınız anlamına da gelmemektedir.

Güçlü şifre nasıl oluşturulur? Güçlü şifre oluşturma yöntemleri ve kuralları

Genel olarak şifrelerinizi çevrenizdeki kişilerin tahmin edememeleri açısından son derece güçlü, karmaşık kombinasyonlarda oluşturmaya çalışırsınız. Çoğu zamanda parolalarımız kırılamasın diye özel karakterler bile ekleyebiliyoruz. Fakat bu eklemeler, profesyonel kombinasyonlar güçlü şifre kırıcı yazılımlar karşısında çaresiz kalabilmektedir.

Eğer son derece güçlü bir parola oluşturmak istiyorsanız kesinlikle en az 3 – 4 kelimeden oluşan bir çeşit parola oluşturmalısınız. Yapılan üst düzey araştırmalara göre şifre kırıcı yazılımların 3 – 4 kelimeden oluşan parolaları kırmakta zorlandıkları hatta çoğu zamanda başarısız oldukları gözlemlenmiştir.

Buna örnek vermek gerekirse “bugünçarşıdansaatalacağım” gibi bir parolayı şifre kırıcı yazılımlar kolayca tahmin edemiyorlar. Fakat “Ahmet5545” veya “Ahm€t5445Y” gibi çok zor gözüken parolaları yazılımlar çok daha kolay kırabiliyorlar.

Güçlü Şifre Örnekleri

Güçlü bir şifrenin, olabildiğince uzun olması harfler, rakamlar ve diğer karakterlere sahip olması gerekir. Aşağıdaki şifreler sadece güçlü şifre örneklerine göz atmanız içindir. Bu şifreleri kesinlikle hesaplarınızda kullanmanızı önermiyoruz. Tıpkı bunlar gibi şifreler oluşturarak hesaplarınızın şifresinin dışardan gelen saldırılarla kırılmasını engelleyebilirsiniz.

    ensevdiğimTu9a;gMD
    harihabirgunhb!(Bz8XE
    5}JtqseLL
    `zhx!8BBF
    u$7sSsX3#
    2yXq*Wf”
    Tg2#N^bxH
    q$8.Du42
    L)?qv7EV{
    b&Q.-N7Em
    PHtJA”9>3
    h-4VXx>uG
    _98}mBnA,
    cu}+*t{5U
    ;pGM9,834
    (`Du4pmN
    [3?KRag)=
    y)X8CE6j’
    ht9w`_Ab)
    /3W`pHUaq
    ?p6#CDwGL
    vc’GH#%9_
    3Uh`fc:fZ
    :rr”(3aR<
    S2g?EqUtA
    9V={2?Fk_
    [4Jzm3&_M
    5”3n#p.JZ
    v5B5=j{KZ
    >DB`C85bL
    ‘")T6~wxv
    w:,f6p4L-
    ,AU5ZQy9$
    7@Q)}K$ze
    G$`@_x3L&
    S2g?EqUtA

Özel Programlar İle Oluşturabilirsiniz

Parola oluşturmakta eğer zorlanıyorsanız çeşitli kolaylıklarda sizin için gelmektedir. Örneğin güçlü parolalar oluşturmanızı veya oluşturduğunuz parolaları test etmenizi sağlayan alanında son derece kaliteli web sitelerde sizlere yardım edebiliyorlar.

 Yine bunlara ek olarak bazı keymaker tarzı yazılımlarda oluşturduğunuz şifreleri maskeleyebiliyorlar. Bu yazılımlar tarayıcınızda eklenti olarak çalışıyor ve bir web siteye giriş yaptığınızda arka planda yazdığınız parolayı değiştiriyor ve daha farklı şekillerde gözükmesini sağlıyor.

Tabi parola kırıcı yazılımlardan ziyade bu yöntem daha çok sisteminizde bulunan bir casus yazılıma karşı alınılabilecek bir yöntemdir aslında. Eğer bu şifre kırıcı yazılımları incelemek istiyorsanız “brute force tools” anahtar kelimesi ile araştırmalarınızı gerçekleştirebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT