Gözde sinek uçuşmaları ve lekelere dikkat
Sakarya Marmara Göz Merkezi’nden Doç. Dr. Yıldırım Bayezıt Şakalar , gözde sinek uçuşmalarının özellikle ışık çakması ile beraber görüldüğünde, mutlaka göz doktoruna başvurmak gerektiğine dikkat çekti.
Çok aydınlık bir ortamda veya kitap okurken gözümüzün önünde sineklerin uçuştuğunu hissedebiliriz. Genellikle çok önemsenmeyen bu görüntü bazı göz rahatsızlıklarının habercisi olabilir. Sakarya Marmara Göz Merkezi’nden Doç. Dr. Yıldırım Bayezıt Şakalar, gözde sinek uçuşmaları, lekeler ve özellikle ışık çakması gibi belirtiler görüldüğünde mutlaka göz doktoruna başvurmak gerektiğini belirtiyor.
Yaşa bağlı olarak gözdeki yapısal değişikliklere bağlı ortaya çıkan sorunlardan biri de göz önünde sinek uçuşması ya da siyah lekeler görmek olabilir. Düz beyaz veya mavi gökyüzüne bakıldığında artan bu nokta ya da solucan şeklindeki görüntüler genellikle bakış yönüne doğru hareket ediyor. Genelllikle 50 yaşından sonra rastlanılan bu sorun çoğunlukla görülüyor.
Göz önünde uçuşan sinekler ya da siyah noktalar görmenin retina yırtılması gibi önemli bir göz hastalığının da habercisi olabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Yıldırım Bayezıt Şakalar, doğru teşhis için göz doktoruna muayene olmak gerektiğinin altını çiziyor.
Göz içinde retina ve lens arasında bulunan “vitreus” adı verilen madde yaşla birlikte zaman içinde retinadan ayrılarak büzüşmeye başlıyor. Orta yaşlara erişildiğinde ise gözün içindeki jel kıvamındaki yapıdaki değişiklikler dikkat çekiyor. Ne yazık ki bu madde zaman içinde kendini yenileyemiyor. İlerleyen yaşla birlikte vitreusun yapısı bozuluyor, jel yapısı, sıvı ve lif halini alıyor.
Doç. Dr. Yıldırım Bayezıt Şakalar, “Sorun yüzde 15 oranında retinada yırtılma, kanama veya yarılmayla beraber olabileceğinden, ani başladığında mutlaka önemsenmeliı. Detaylı ı bir retina muayenesi yapılmalı” diye belirtti. Aynı zamanda özellikle miyoplarda, enfeksiyon ya da cerrahi geçirmiş kişilerde bu durum daha erken yaşlarda kendini gösterebilir.
Doç. Dr. Yıldırım Bayezıt Şakalar, “Retinada herhangi bir sorun yoksa genel olarak bu siyah noktalar zamanla küçülür ve kişinin dikkatini çekmez duruma gelebilir. Bu durumda genellikle tedavi gerekmez. Eğer hasta aşırı rahatsız ediyorsa ya da görmeyi düşürecek kadar fazla miktarda ise tedavi edilebiliyor.
Bu durumda Yag lazerle belirli konumda ve büyüklükte olan vitreus lifleri ”vitreolizis” dediğimiz yöntemle yok edilebilir. Ya da vitrektomi denilen ameliyatla vitreus jeli ve içindeki oluşumlar tamamen gözden uzaklaştırılabilir.
HABERE YORUM KAT