1. HABERLER

  2. "Göbeklitepe, Anadolu’daki medeniyet köklerinin derinliğini göstermektedir"
"Göbeklitepe, Anadolu’daki medeniyet köklerinin derinliğini göstermektedir"

"Göbeklitepe, Anadolu’daki medeniyet köklerinin derinliğini göstermektedir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şanlıurfa’da Göbeklitepe Ören Yeri resmî açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Göbeklitepe, insanlık tarihinin yeniden yazılmasını gerektirecek derecede önemli bir yerdir.

A+A-

 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şanlıurfa’da Göbeklitepe Ören Yeri resmî açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Göbeklitepe, insanlık tarihinin yeniden yazılmasını gerektirecek derecede önemli bir yerdir. İnsanlığın ortak kültür hazinesine yaptığı katkılarla Göbeklitepe, Anadolu’daki medeniyet köklerinin derinliğini göstermesi bakımından, şimdiden çok önemli bir referans hâline gelmiştir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şanlıurfa’da Göbeklitepe Ören Yeri resmî açılış törenine katılarak, bir konuşma gerçekleştirdi.

“GÖBEKLİTEPE İLE ANADOLU, SAHİP OLDUĞU SAYISIZ TARİHÎ DEĞERE BİR YENİSİNİ DAHA EKLİYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında; Göbeklitepe’nin, insanlık tarihinin yeniden yazılmasını gerektirecek derecede önemli bir yer olduğuna dikkat çekerek, Göbeklitepe’nin, Anadolu’daki medeniyet köklerinin derinliğini göstermesi bakımından şimdiden çok önemli bir referans hâline geldiğini kaydetti. “Göbeklitepe ile birlikte insanlık ailesinin adeta anavatanı konumundaki Anadolu, sahip olduğu sayısız tarihî değere bir yenisini daha ekliyor” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada elde edilen bulguların şehir kavramı ile insanlığın toplu olarak birlikte yaşama ihtiyacının nasıl ortaya çıktığına işaret ettiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnsanların bunca zamandır hep öne sürüldüğü gibi önce yerleşik hayata geçip ondan sonra inançlarını sembolize eden yapılar inşa etmediklerini, sürecin tersinden işlediğini buradaki kalıntılardan anlıyoruz. Gerçekten de Göbeklitepe bize insanların inançlarının peşinden giderek yerleşik hayata geçtiklerinin de ipuçlarını veriyor. Yani buradaki bulgular insanın dünyada asıl varlık gayesinin ne olduğuna çok güçlü bilimsel delillerle ışık tutuyor. Bu bilgi, insanlığın bizim inancımızla, medeniyet ve kültür çerçevemizle uyumlu bir geçmişe sahip olduğunu da gösteriyor” dedi.

“GÖBEKLİTEPE’DEKİ KAZILARDAN ELDE EDİLEN SONUÇLAR, PEK ÇOK BİLİM DİSİPLİNİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ DEĞERE SAHİP”

Göbeklitepe’deki kazılardan elde edilen sonuçların arkeoloji ve antropoloji yanında dinler tarihi başta olmak üzere diğer pek çok bilim disiplini için de çok önemli değere sahip olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, buradaki çalışmalarda emeği geçenleri tebrik etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2011’de UNESCO Dünya Mirası geçici listesine giren Göbeklitepe’nin, ilgili kurumların takibi sonucu geçen yıl kalıcı listeye ilave edildiğini hatırlatarak, daha önce de Türkiye’nin ikisi karma, 15’i kültürel olmak üzere 17 miras alanının bu listede yer aldığını, Göbeklitepe ile bu sayının 18’e yükseldiğini söyledi.

Türkiye’nin açık hava müzesi olduğunu, İstanbul, Hatay, Mardin, Şanlıurfa ve daha birçok ilde farklı amaçlarla yürütülen faaliyetler sırasında çok önemli tarihî esere rastlanıldığını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun en somut örneğinin Göbeklitepe olduğunu, zira buranın da 1986 yılında bir çiftçinin tarlasını sürerken bulduğu bir heykeli müzeye teslim etmesiyle ortaya çıkarıldığını anlattı.

Müzeye teslim edilen heykeli Alman arkeolog Prof. Dr. Klaus Schmidt’in görmesiyle Göbeklitepe’nin öneminin ortaya çıktığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Prof. Dr. Schmidt’i saygıyla yâd etti.

Göbeklitepe’deki proje çalışmalarına destek verdiği için Doğuş Grubu’na da teşekkürlerini ileten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’deki diğer firmalardan da benzer projelere destek vermelerini, sosyal sorumluluklarını yerine getirmelerini beklediklerine değindi.

“KÜLTÜR VARLIKLARIMIZIN TANITIMINI LAYIKIYLA YERİNE GETİREMİYORUZ”

“Vatandaşlarımızın sahip çıkmadığı, devletin destek vermediği, özel sektörün de inisiyatif alıp elini taşın altına koymadığı bir çalışmanın başarıya ulaşma şansı çok zayıftır” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu tarz projelerde eserleri bulmak ve gün yüzüne çıkarmak kadar, tanıtımını yapmak da çok önemlidir. Bu gerçeğe bilhassa yurt dışına gerçekleştirdiğimiz seyahatlerde yakından şahitlik ediyoruz. 100-150 senelik mazisi bile olmayan eserlerin nasıl reklamının yapıldığını, nasıl korunduğunu, nasıl her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği bir çekim merkezi hâline dönüştürüldüğünü görüyoruz. Türkiye’nin tarihî eser, ören yeri, anıt yapılar, gastronomi gibi özgün kültürel miras ürünleri bakımından kesinlikle bir eksikliği yoktur, tam aksine fazlası vardır. Ülkemizin tabii güzellikler ve insan sıcaklığı bakımından da rakiplerinden geri kalır hiçbir yanı yoktur. Bilakis Göbeklitepe gibi insanlık tarihine ait yerleşik kalıpları ve ezberleri bozan yeni kültür varlıklarıyla hazinemizi sürekli güçlendiriyoruz. Bizim eksikliğimiz, bunların reklamını, tanımını layıkıyla yerine getiremememiz sebebiyledir. Şüphesiz terör ve güvenlik sorunu bir dönem bu çalışmaların önündeki engellerden biri olmuştur. Ne yazık ki Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgemiz uzun yıllar çatışmalarla, yasaklarla bölücü terör örgütünün baskılarıyla anılmıştır.” Devletin ve müteşebbislerin şartları zorlayarak bölgede hayata geçirdiği yatırımların bizzat terör örgütü tarafından bugüne kadar sabote edildiğine ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz, terörün istismar ettiği ne varsa hepsini ortadan kaldırarak işte bu fasit daireyi kırdık” dedi.

“TÜRKİYE ÇOK GENİŞ BİR TURİZM POTANSİYELİNE SAHİP”

Türkiye’nin turizm alanında sezonluk deniz, güneş, kum üçgenine hapsolduğunu, hâlbuki Türkiye’nin tarihten tabii güzelliğe, müzikten gastronomiye kadar çok geniş bir turizm potansiyeline sahip olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu çerçevede AK Parti hükûmetleri döneminde 142 müzenin yenilendiğini, 52 yeni müze açıldığı, 68 yurt dışı kültür varlığı sergisi açıldığı bilgisini verdi.

Sinema ve dizi sektörüne verilen desteklerle Türkiye’nin tanıtımında yepyeni ve etkili bir mecrayı harekete geçirdiklerine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sağlıktan spora, yayladan ören yerlerine kadar birçok yeni destinasyonla turizm yelpazesini genişlettiklerini, böylece Türkiye’ye gelen turist sayısını 13 milyondan 46 milyona çıkarttıklarını kaydetti.

“TURİZM GELİRİMİZ 12 MİLYAR DOLARDAN 30 MİLYAR DOLARA YÜKSELDİ”

Türkiye’nin turizm gelirinin de 12 milyar dolardan 30 milyar dolar sınırına geldiğini belirten, Cumhurbaşkanı Erdoğan, işletme belgeli tesis sayısının 419’dan bin 506’ya, bakanlık belgeli tesis sayısının 4 bin 888’e, turizm bölgesi sayısının da 143’ten 267’ye yükseldiğini açıkladı.

Sürdürülebilir turizm amacıyla belediyelere yapacakları çevre düzenlemesi ve altyapı çalışmaları için yaklaşık 2 milyar liralık destek verdiklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şimdi hedefimiz, bu yıl 50 milyon turisti geride bırakmak, 2023’te de 70 milyon turist hedefine ulaşmak, bunu başaracağız, bunda kararlıyız. Bugün için de Göbeklitepe gibi gerçekten özel ve önemli bir hazinemizi çok iyi değerlendirmeliyiz” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şanlıurfa’nın Göbeklitepe yanı sıra Akat, Sümer, Babil, Hitit, Roma, Emevi, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi eserleriyle tam bir tarih hazinesi olduğunu sözlerine ekleyerek, Şanlıurfa’nın her yıl tek başına milyonlarca turisti ağırlaması, bunun için de ciddi bir altyapının süratle geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Göbeklitepe’deki çalışmalara katkı veren herkese teşekkürlerini yineleyerek, insanlık tarihinin bir dönemine ışık tutacak eserin hayırlara vesile olmasını diledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından beraberindekilerle Göbeklitepe Ören Yeri’nin açılışını gerçekleştirdi. Konuşması öncesinde beraberindekilerle ören yerinde incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yetkililerden bilgi aldı ve anı fotoğrafı çektirdi.

Törene, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, milletvekilleri, Avrupa komisyonu Delegasyonu Mali İşbirliği Başkan Yardımcısı Angel Gutierrez Hidalgo, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi ile sanat ve kültür dünyasından temsilciler katıldı.

HABERE YORUM KAT