1. HABERLER

  2. Diş etleri neden kanar? İşte Diş etlerinin kanamasına neden olan 21 etken
Diş etleri neden kanar? İşte Diş etlerinin kanamasına neden olan 21 etken

Diş etleri neden kanar? İşte Diş etlerinin kanamasına neden olan 21 etken

Dişeti kanaması çok rahatsız edici bir sağlık sorunudur ve oldukça yaygındır. Peki Diş etleri neden kanar? Bu makalemizde Diş etlerinin kanamasına neden olan 21 etkenleri aktaracağız.

A+A-

Diş eti kanaması, diş eti hastalığınız olduğunu gösterir. Sağlıklı diş eti ise kanamaz, dişlere sıkıca tutunmuştur ve gülkurusu, pembe renktedir.

DİŞ ETLERİ NEDEN KANAR?

Ağız bakımı diş fırçası, diş ipi, ara yüz fırçası ve gargara ile sağlanır. Aslında, buradaki amaç bakterilerin ağızdaki gıda kalıntıları ile birleşmesini önlemektir. Ağız bakımı sağlanmazsa, diş plağı adı verilen mikrobiyal diş plağı oluşturulur. Bu yapı normalde diş yüzeyine ait değildir. Plak oluştuğunda, reaksiyon diş eti formunda olduğu zaman diş etlerinde başlar.

Enfeksiyon ortaya çıktığında, diş etlerinde değişiklikler gözlenir. Bunlar şişme, ödem, ağrı, renk değişikliği ve kanamadır. Kanamanın nedeni, kan damarı sayısındaki artıştan kaynaklanmaktadır. Böylece, beden orada bir çeşit savaş olayı başlatır. Vücudu savaş için koruyan savunma hücreleri kan ile iltihaplanma bölgesine gelir.

DİŞ ETİ KANAMASINA NEDEN OLAN 21 ETKEN

* Diş eti kanamalarının en önemli nedeni yeterli ağız hijyeninin sağlanmamasıdır.

* Ağızda oluşan diş taşı diş eti kanamalarına yol açar.

* Diş ve çevre dokularla uyumlu olmayan protezler

* Burunda yaşanan problemler nedeniyle ağızdan nefes alınması sonucu oluşan kanamalar.

* Diş ya da diş etinde enfeksiyon sebebini bilemediğiniz enfeksiyon

* Diş fırçanızın çok sert olması

* Diş ipi kullanmaya yeni başlamış ve dişetlerinizin bu duruma henüz alışmamış olması

* Kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyor olmanız

* K veya C vitaminleri bakımından yetersiz beslenme

* Hamileyken diş eti enfeksiyonu geçiriyor olmanız

* Kullandığınız protezin ağzınıza uyumlu olmaması

* Sigara, ağzın içinde bulunan mukozanın yapısını değiştirir. Bu da kanamalara sebebiyet verir.

* Genetik faktörlerde diş eti kanamalarına yol açabilir.

* Aşırı stres diş eti kanamalarına sebep olabilir.

* Diş eti kanamalarının bir sebebi de 20’lik dişler olabiliyor. Yirmilik dişlerin çıkmasıyla birlikte diş eti hasar görür, bu hasarla birlikte diş çıkıncaya dek kanamalar da görülebilir.

* Kullanılan ilaçların yan etkisi olabilir.

* Kötü beslenmek de diş eti kanamasına sebep olur.

* Kötü yapılmış dolgular ve kron köprüler

* Diyabet hastalığı

* Dişleri sıkmak ve gıcırdatmak

* Hormonal değişiklikler

Diş etleri kanaması 2 şekilde görünmektedir.Bunlar şu başlıklar altında ayrılabilir;

1 - Spontan kanama

Spontan kanama, dişte herhangi bir simülasyon olmadan yoğun enfeksiyon varlığında görülür. Bu gibi durumlarda, ileri kemik erimesine rastlamak mümkündür.

2 - Travma nedeniyle kanama

Travma nedeniyle kanama fırçalandıktan, yedikten ve içtikten sonra görülür. Bu bir enfeksiyon belirtisidir.

Kanama diş eti hastalığının habercisi olduğu için, hasta en kısa sürede diş hekimi tarafından muayene edilmeli ve değerlendirilmeli ve tedavi planı hazırlanmalıdır.

Tedavi edilmeyen ve sadece antibiyotiklerden geçen sakız kanaması gelecekte kemik erimesine ve diş kaybına neden olabilir

DİŞ ETLERİNDE SAKIZ HASTALIĞI NEDİR?

Sakız hastalığı, diş eti sakız çizgisi boyunca meydana geldiğinde başlar. Plak, bakterilerle dolu yapışkan bir film benzeri bir maddedir. Diş etine ve kemiğe zarar veren, diş eti hastalığına ve diş çürümesine yol açan enfeksiyonlara neden olabilir. Plak ayrıca diş eti hastalığının en erken aşaması olan diş eti iltihabına da neden olabilir. Diş eti iltihabı diş etlerine neden olur. Bu da iltihaplanma, hassaslık, kırmızı renk, şişme, kanamaya eğilimli olmakta ve görünmektedir.

Neyse ki, dişleri yerinde tutan kemik ve doku etkilenmediğinden, bu hasar geri dönüşlüdür. Ayrıca periodontitis, gelişmiş bir diş eti hastalığı formunu da geliştirebilirsiniz. Periodontitis dişlerinizi yerinde tutan kemikleri etkiler. Tedavi edilmeden bırakıldığında dişlerinize bağlı diş etlerini, kemikleri ve dokuları edebilir.

Dişeti hastalığının son aşaması ileri periodontittir. Dişleri destekleyen lifler ve kemikler yok olduğunda gerçekleşir. Isırığınızı etkileyebilir ve dişlerin çıkarılması gerekebilir.

Diş eti hastalığının işaretleri; sürekli kötü tat veya nefes, sürekli dişleri ayırmak veya gevşetmek, kolayca kanama yapan diş etleri, şişmiş, kırmızı veya hassas diş etleri, dişlerden uzaklaşan diş etleridir. Diş eti hastalığı önlenebilir. Diş etlerini sağlıklı tutmaya yardımcı olmanın birkaç yolu vardır.

DİŞ ETİ KANAMASI HANGİ VİTAMİN EKSİKLİĞİNDEN OLUR?

C ve K vitaminlerinin eksiklikleri diş eti kanamasına neden olabilir. Bu durum yeterli ya da sağlıklı beslenmemenizden kaynaklanabilir. Diş bakımınızla ilgisi olmayan kanamalarla karşılaşırsanız, doktorunuzdan vitamin C ve K vitamini seviyenizi kontrol etmesini isteyin.

DİŞ ETİ KANAMASI NASIL GEÇER?

Diş Hekimi Dt. Cem Harbalioğlu diş eti kanamasının ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayarak konu ile ilgili açıklamasını; "Ağız kokusunu da beraberinde getiren diş eti kanaması, ihmal edilmemesi gereken bir hastalıktır. Diş eti kanamalarını önlemenin tek yolu ağız hijyeninin düzenli olarak sağlanması, dişlerin günde iki defa doğru bir fırça ve doğru bir teknik ile fırçalanmasıdır. Ayrıca diş ipi ve arayüz fırçası kullanarak dişlerin ara yüzeyleri temizlenmeli, beslenmeye özen gösterilmeli ve şekerli-yapışkan gıdalardan kaçınılmalıdır. En önemlisi de 6 ayda bir düzenli diş hekimi kontrolü de unutulmamalı gerektiğinde diş yüzeyi temizlikleri yapılmalıdır" şeklinde tamamladı.

Diş eti hastalıklarının kaynaklarını bir çok kişinin bilmediğini ve merak ettiğini belirten Diş Hekimi Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Kışlaoğlu ise, ağızda durup dururken kanama varsa veya dişleri fırçalarken kanama varsa diş eti hastalığı ile karşı karşıya olunduğunu söyledi Diş eti tedavilerinde bir kaç yöntemin olduğunu belirten Kışlaoğlu, "Hekiminiz size hangisinin uygun olduğunu söyleyecektir. Lazer destekli Diş eti tedavileri günümüzde çok kullanılır hale gelmiştir. Estetik diş hekimliği tedavilerinde diş etine şekil vermek için veya bakterilerin öldürülmesinde kullanılmaktadır. Sert dokularda da yani kemiğin şekillendirilmesinde kullanılan bazı lazerler vardır. Lazer tedavileri kombine olarak estetik diş hekimliğinde kullanılmaktadır" şeklinde konuştu.

DİŞ ETİ KANAMASI İÇİN BİTKİSEL ÇÖZÜM

Tuzlu su ile gargara;

Gargara ve ağzınızı tuzlu suyla çalkalama, dişetlerinin kanamalarında en yaygın doğal ilaçlardan biridir. Bir bardak ılık suya bir kaşık tuz ekleyin ve karıştırın. 1-2 dakika gargara yapın ve ağzınızı çalkalayın. Bunu, özellikle yemeklerden sonra, günde en az 3-4 kez tekrarlayın.

Bal;

Balın antiseptik özelliğinin yanı sıra antibakteriyel özellikleri olduğu da bilinmektedir. Bu nedenle diş eti tedavisinde oldukça etkili olabilir. Diş fırçalamayı tamamladıktan sonra, parmak uçlarınıza biraz bal alıp diş etlerinin etkilenen alanlarına uygulayın. Ancak, bal şeker açısından son derece zengin olduğundan, diş çürümesine neden olabilir. Bu yüzden yalnızca diş etinize uygulamanız gerekir; dişlerinize uygulanmamalıdır.

Karbonat;

Sıcak suya karbonat ilave ederek karıştırın ve dişlerinizi fırçalamak için kullanın. Karbonat ağzımızda bulunan asitleri nötralize ettiğinden diş çürümelerini ve diş eti hastalıklarını önleyebilir.

Çay Poşetleri;

Diş eti hastalıklarınızı iyileştirmek için yeterince ısıtılmış çay poşetlerini kullanabilirsiniz. Çay poşetlerini bir süre sıcak suda bekletin. Ardından, bir süre soğumasını bekleyin. Daha sonra, çay poşetlerini diş etlerinin etkilenen bölgesine yerleştirin ve yaklaşık 5 dakika boyunca orada tutun. Çay poşetlerinin içerdiği tanik asit, kanamış diş etlerini etkili bir şekilde iyileştirir.

Karanfil Yağı;

Karanfil yağı diş eti kanamalarında etkili bir ev ilacıdır. Karanfil yağının 2 türlü kullanabilirsiniz. Karanfil yağını diş etlerine sürebilir ya da bir parça karanfil çiğneyebilirsiniz. Bu, ağızda bir miktar yanma hissine neden olsa da tedavi süreci bu şekilde işler.

Limon suyu;

Limon suyunu tuzla karıştırarak hazırladığınız karışımı dişlerinize uygulayın. Birkaç dakika sonra ağzınızı ılık suyla durulayın. Limonun diş etlerinde kan dolaşımını arttırma özelliği vardır, C vitamini bakımından zengindir ve ayrıca anti-inflamatuardır.

Süt;

Süt ürünlerinde dişlerinizi güçlendiren bir besin maddesi olan kalsiyum bulunur. Periodontoloji Dergisinde yapılan bir araştırma, süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünlerini düzenli olarak yiyen kişilerin daha az diş eti hastalığı geçirdiğini ortaya koymuştur.

SAĞLIKLI DİŞ ETİ NASIL GÖRÜNÜR?

Sağlıklı diş etleri soluk pembe renktedir, mattır ve sıkı görünümdedir. Dişi, boyun bölgesinde bir yaka gibi sarar ve diş ile birleştiği yerde bıçak sırtı şeklinde sonlanır. Dişleri kök başlangıçlarında saran ve konturlarını takip eden muntazam bir diş eti sınırına sahiptir. Kırmızılık, şişkinlik ya da enfeksiyon yoktur. Normal fırçalama ve ip kullanımıyla kanama olmaz. Herhangi bir rahatsızlık hissi oluşturmaz. Diş eti hastalıkları, en önemli diş kanaması nedenidir.

SAĞLIKLI DİŞ ETİ NE RENK OLMALI

Sağlıklı diş eti ne renk olmalı? sorusunun yanıtını çoğumuz merak ederiz. Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Nihat Tanfer, sağlıklı diş etinin dişlere sıkıca tutunmuş ve gülkurusu, pembe renkte olduğunu söyledi.

Diş eti dostu bir beslenme alışkanlığı edinmek

Diyetinizin, diş eti sağlığınız üzerinde düşündüğünden çok daha fazla etkisi vardır. Dikkat etmeniz gerekenler sadece şekerli gıdalar değildir; rafine edilmiş beyaz ekmek gibi beslenme açısından yetersiz yiyecekler de diş etleriniz için zararlıdır. Sebze ve bütün gıdalar gibi besin öğeleri bakımından zengin gıdalar, diş etlerinizi besler. Böylece güçlü ve sağlıklı kalmalarına yardımcı olur. Diş macunlarımızın da aktif bir bileşeni olan çinko, kemik ve doku oluşumu için hayati önem taşır. Bu nedenle diyetinize ıspanak, baklagiller ve nohut gibi çinko bakımından zengin gıdaları dahil etmeyi deneyin.

Sigarayı bırakmak

Sigara içmenin ciğerleriniz için kötü olduğunu zaten biliyorsunuz. Ancak diş etleriniz için de kötü olduğunu biliyor muydunuz? Bilim insanları, sigaranın diş etlerinin temel besin maddelerini almasını engellediğini ve diş eti hastalığına yol açan iltihaba karşı daha savunmasız hale getirdiğini söylüyorlar.

Sigarayı bırakmanın zor olduğunu anlıyoruz, ancak diş etleriniz dahil sağlığınız için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir.

Sonuç olarak, diş fırçanızın size söylediklerini duymak önemlidir. Kangörürseniz lütfen ağız bakım rutininizi gözden geçirin ve daha sağlıklı, daha emin bir gülümseme için dişlerinizi düzenli olarak fırçalayın, diş ipi kullanın, ağzınızı durulayın.

HABERE YORUM KAT