1. HABERLER

  2. Çamlıca camii kaç kişilik? Çamlıca cami maliyeti nedir?
Çamlıca camii kaç kişilik? Çamlıca cami maliyeti nedir?

Çamlıca camii kaç kişilik? Çamlıca cami maliyeti nedir?

Büyük Çamlıca camii görenlerin araştırdığı konuların başında "Çamlıca camii kaç kişilik, Büyük Çamlıca cami maliyeti nedir" oluyor. İşte bu sorunuzun yanıtını merak ediyorsanız haberimizden öğrenebilirsiniz.

A+A-

Çamlıca camii kaç kişilik?  Çamlıca caminin maliyeti nedir? diye googlede araştıryosanız doğru yerdesiniz. Ancak bu sayıyı açıklamadan önce cami hakkında bazı küçük detayları sizlerle paylaşalım. Büyük Çamlıca caminin yapımına 29 Mart 2013'te başlanmıştır. Türkiye, Cumhuriyet tarihinin en büyük camisidir. Resmi açılışı 3 Mayıs 2019'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan teşrifleriyle gerçekleşmiştir.

Peki Çamlıca camii kaç kişilik?

Büyük çamlıca cami 63 bin kişi kapasitesi bulunmaktadır. Cami 6 minareli olup 57 bin 500 metrekarelik alana sahiptir. Cami külliyesinde aynı zamanda müze, sanat galerisi, kütüphane, bin kişilik konferans salonu, 8 sanat atölyesi ve 3 bin 500 araçlık otoparkı bulunmaktadır. Çamlıca camisinin bir başka özelliği ise herhangi bir afet anında sivil savunma anlamında kapalı alanları ile 100 bin kişiyi barındıracak şekilde planlanmış olmasıdır.

Caminin ana kubbesinin çapı İstanbul'u simgeleyecek şekilde 34 metre, yüksekliği ise İstanbul'da yaşayan 72 milleti simgeleyecek şekilde 72 metre olarak yapılmıştır.

Kubbenin iç yüzeyine 16 Türk devletine ithafen, Allah'ın isimlerinden 16'sı yazılmıştır. Caminin altı minaresinden ikisi 90'ar metre iken, diğer dört minare Malazgirt Meydan Muharebesi'ni simgeleyecek şekilde 107,1 metre yüksekliğinde inşa edilmiştir.

Çamlıca cami maliyeti nedir?

Büyük Çamlıca camii maliyeti hakkında vikipedia'nın Cumhuriyet gazetsine dayandırdığı bilgiye göree 111 milyon 500 bin TL olduğu belirtiliyor. Öteyandan Hürriyet gazetesi köşe yazarı Vahap Munyar 18 Mayıs 2018 tarihli "Çamlıca’daki cami 100 milyon dolara bitiyor" başlıklı yazısında bazı rakamlar vermiş. Munyar, İstanbul Cami ve Eğitim-Kültür Hizmetleri Yaptırma ve Yaşama Derneği Başkanı Ergin Külünk'ten edindiği bilgiye göre caminin maliyetinin 100 milyon doları bulduğunu yazmış. 100 milyon dolar, bugün TL olarak 575 milyon TL buluyor.

Ancak yukarıda verdiğimiz rakamları doğruluk payı hakkında net bir bilgimiz bulunmuyor. Devlet büyüklerimiz veya yetkli kurum ve kuruluşlar resmi email adresleriyle [email protected] adresine email göndererek yanlış bir bilgi veya konu varsa düzeltimesini talep edebilir. Bizlerde basın yayın ilklerimiz doğrultusunda bu konuyu hızlıca düzenleyebiliriz.

SONDAKİKA.NET.TR / ÖZEL

HABERE YORUM KAT