1. HABERLER

  2. Bebek nasıl emzirilir, Bebek kaç dakika emzirilir?
Bebek nasıl emzirilir, Bebek kaç dakika emzirilir?

Bebek nasıl emzirilir, Bebek kaç dakika emzirilir?

Bebek nasıl emzirilir, bebek kaç dakika emzirilir, Bebek emzirirken hangi memeden başlanmalı? soruları çiçeği burnunda annelerin sıkça google de aradığı konuların başında geliyor. Bu içeriğimizde tüm sorularınıza yanıt vereceğiz.

A+A-

Anne sütü, yeni doğmuş bebeklerin gereksinimi olan tüm besinleri ilk 6 ay sağlayabilen en iyi besindir. Bu yüzden bebeklerin doğru emzirilmeleri çok önemlidir. Bu içeriğimizde Bebek nasıl emzirilir, Bebek emzirirken hangi memeden başlanmalı, bebek kaç dakika emzirilir? Sorularının yanıtını yoğun bir araştırmadan sonra sizlere vereceğiz.

Bir bebeğin en doğru besleme şekli en doğal olarak annenin emzirmesidir. Dünyaya geldikten sonra bir bebeğin ihtiyacının hepsini anne sütü karşılar. Anne süttü vitamindir, ilaçtır, sudur.

Kısacası bir insan vücudunun alması gereken tüm ihtiyaçları anne süttü karşılayabilir. Özellikle ilk altı ay çok önemlidir. Bu yüzden anne beslenmesine dikkat etmeli en doğal yoldan sağlıklı bir şekilde beslenmelidir. Emziren anne doğum sonrası kısa süre önceki kilosuna döner. Bebekle anne arasında ruhsal bağ oluşur.

Bebek nasıl emzirilir?

Bebeğinizi emzireceğiniz zamanı kendiniz hazırlayın en uygun saati ve zamanı ayarlayın. Bebeğiniz emerken size en uygun pozisyonu yapın, zamanla bebeğiniz de sizde alışacaksınız.

Bebek emzirmeye başlamadan ellerinizi güzelce yıkayın sonra meme uçlarında temizleyin.

Bebeğinizi hijyen biçimde emzirmenin keyfini çıkarın. Emzirme işiniz bitikten sonra bebeğe tekrar meme verdiğinizde en son emzirdiğiniz memeden başlayın. Bebeğiniz ilk birkaç dakikada süt ihtiyacını alırlar fakat siz iki memenizde emzirin devamlı süt olması için damar yolları çalışması gerekir. Bebekler meme emmesini içgüdülerinden bilir fakat ilk günlerde meme uçlarından zorlanabilirler. Bebeğinize meme verirken yardımdı olursanız bebek memeyi daha iyi kavrar. Bebek sadece meme ucunu değil koyu olan bölgeyi kavrarsa beslenmesi daha kolay olur.

Bebekler emerken nefes almasına yardımcı olmanız gerekir. Bebekler doyduğunda memeyi bırakır fakat bırakmasalar yardımcı olmanız gerekebilir. Bebek doyduğunda hafifçe kaldırıp gazını çıkarmalıyız. Bunu hafifçe yapmamız gerekir yoksa kusarlar. Bebek emzirme işi bitince meme uçları silmeniz gerekir bu işlemi sabunla yapmak doğru değildir. Islak bir bezle yapmak yeterli olur. Ayrıca meme uçları il zaman yara olabilir krem sürmeli iyileşmesine yardımcı olmanız gerekmektedir.

Bebek emzirirken hangi memeden başlanmalı

Bebek emzirirken hangi memeden başlanmalı sorusunun yanıtı nettir. Bunu örnekle anlatmak daha uygun olacaktır. Bebeğinize sol göğsünü emmesi için versiyseniz, bir sonraki sefere sağ göğsünüzü vermeniz gerekmektedir. Çünkü o meme süt yeni boşaldı.

Bebek kaç dakika emzirilir?

Bebeğin emme süresinde belli bir sınırlama yoktur. Anne sütünün artması için bebeğin sık sık emzirilmesi gerekir. Bebek her ağladıkça emzirilmelidir. Ancak anne bebeğin karnının tok olduğunu düşünüyorsa, bebeğinin ağlamasına sebep olan diğer etmenleri gözden geçirmesi gerekir. Yenidoğan bebekler genellikle günde 10 öğün emzirilmelidir. Bebek büyüdükçe öğün sayısı azalır. Genellikle birçok bebek bir memeyi 5-10 dakikada boşaltarak tokluk hissedebilirken, bazı bebekler 20 dakikadan önce bu doyuma ulaşmazlar.

Eğer bebek daha çok emmek istiyorsa ikinci meme de bebeğe verilebilir. Bebek tek meme ile tokluk hissetmişse sonraki emzirmede diğer meme verilmelidir. Eğer bebek iki memeyi de almışsa bir sonraki öğünde son verilen memeden başlanmalıdır.

Annelerin prolaktin hormonu geceleri daha çok salgılanır. Bu sebeple geceleri bebeği emzirmek anne sütünün artmasını sağlar. Anneler geceleri bebeğini emzirmek için uyansa bile kendini dinlenmiş hisseder.
Bebekler, beslenmesini sadece gündüzleri karşılayana kadar geceleri de beslenmek isterler.
Gece öğünlerinin sıklığı bebeklerde farklılık gösterir.

Anne sütü oluşumu

Memede süt yapımını sağlayan madde, emziren annenin beyninden salgılanan prolaktin hormonudur. Prolaktin salgısı bazı annelerde doğumdan hemen sonra bazı annelerde ise 3-4 gün içerisinde artmaya başlar.
Bebeğin meme ucunu emmeye başlamasıyla veya süt sağılması için meme ucuna uyarı verilmesiyle birlikte beyine uyarı gider. Kan damarları ise memede süt yapımı için gerekli maddeleri süt hücrelerine taşır. Prolaktin etkisiyle memeler süt ile dolar.

Bebek emerken meme başındaki sinirlerden başka uyarılar da çıkar. Annenin beyninin başka bir bölümünden oksitosin adlı diğer bir hormon salgılanır. Oksitosin süt adacıklarının etrafındaki küçük kasları etkiler. Bu etki ile kaslar kasılır ve süt, süt adacıklarından meme başındaki kanallara taşınır. Bebeğin emmesi ile meme ucunda bulunan deliklerden süt dışarı akmaya başlar. Bu işlemleri her iki meme aynı anda yapar.

Bebek emmeye başladığında ilk önce meme başının hemen arkasındaki süt havuzunda birikimli olan anne sütünü emer. Bu süt çabuk tükenir. Bu sebeple bebeğin kuvvetli ve etkin emmesi ve meme ucunu tamamıyla kavraması her iki hormonu uyararak süt yapımının arttırılması gerekir.

Emzirmede önce karbonhidrattan zengin ön süt gelir. Emzirmenin sonunda ise yağdan zengin son süt gelir. Bu sebeple her öğünde bir memenin bebek tokluk hissedip kendiliğinden ayrılana kadar emzirilmesi önerilir. Son süt, yağdan zengin olduğu için bebeğin tokluk hissetmesini ve bebeğin kilo almasını sağlar.

HABERE YORUM KAT