1. HABERLER

  2. Araç muayenesi nedir, neden yapılır?
Araç muayenesi nedir, neden yapılır?

Araç muayenesi nedir, neden yapılır?

Araç muayenesi, trafikteki motorlu araçların yeterliliklerinin kontrol edilerek, trafik ve yolcu güvenliğine uygun olup tespit edilebilmesi için belli zaman aralıklarında yapılmasına denir. Peki Araç muayenesi nedir, neden yapılır? bu soruların detaylı cevabı sayfamızdan öğrenebilirsiniz.

A+A-

Bu haber bülteninde Araç muayenesi nedir, araç muayenesi neden yapılır? konusunda temel bilgiler sunulmaktadır.

Araç muayenesi nedir?

Araç muayenesi, trafikteki motorlu araçların yeterliliklerinin kontrol edilerek, trafik ve yolcu güvenliğine uygun olup tespit edilebilmesi için belli zaman aralıklarında yapılmasına denir. Muayenenin bu zaman aralıklarında yaptırılması zorunludur. Ancak bazı özel durumlarda muayene zamanı gelmeden önce de özel muayene yapılır.

Buna örnek olarak ise; kazaya karışması sonucu yetkili zabıtaca muayenesi gerekli görülen araçlar verilebilir. Muayene zamanı gelmiş ancak yaptırılmamış araçların tespiti halinde para cezası uygulanır. Araç trafikten men edilir ve en yakın muayene istasyonuna gönderilir.

Araç muayenesi 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 34. maddesi gereğince zorunludur ve sadece yetkili tek kuruluş olan TÜVTÜRK tarafından yapılır.

Araç muayenesi neden yapılır?

Trafik muayenesinin amacı trafikteki taşıtların kusurlarının giderilerek bunların sebep olacağı kazaların önüne geçmektirdiyebiliriz. Kanunen de zorunlu olan uygulama, ülkemizde tek yetkili kuruluş olan TÜVTÜRK tarafından yapılmaktadır.

Fenni muayene, belirli yerlerde bulunan araç muayene istasyonlarında yapılmaktadır. Bu istasyonlarda işinde uzman kişiler, araçları teknik bakımdan inceler ve denetlerler. Araçlarda bulunabilecek ve trafik kazasına meyil verebilecek herhangi bir aksam bozukluğunda araç ilgili yerinden onarım işlemi görmelidir. Böylelikle bu denetim ve kontroller sayesinde trafik kazaları oranı indirilmiş olunur. Daha güvenli bir trafik sistemi için araç muayeneleri aksatmadan yaptırmak gerekmektedir.

Muayenesi yapılan araçların ömrü uzadığı gibi aynı zamanda ikinci el piyasa fiyatı da yükselmektedir. Ayrıca muayeneler bir nevi bakım işlemi olduğundan dolayı araçlara yapılacak ekstra bakım masrafları da böylelikle en aza indirgeniş olur.

Aracın muayene istasyonunda muayene edilmesi için araç sahibinin gelmesine gerek bulunmamaktadır. Fakat muayene sonrası aracın teslimi yalnızca araç sahibine veya vekâlet ile ikinci bir kişiye yapılır. Araç muayenesi işlemlerinde bir önceki muayeneye ait olan gerekli evrakların bulundurulması zorunludur.

Trafik muayenesi olmayan araçların trafiğe çıkmaya yetkileri yoktur. Muayenesiz araç ile trafiğe çıkıldığında 108TL para cezası ve 10 ceza puanı kesili. Muayene yaptırılmadan tekrar edildiğinde aracınız trafikten men edilir.

ARAÇ MUAYENESİNDE NELER KONTROL EDİLİR?

Araç içi kontroller;

-Aracın fren sistemi,
-Direksiyonu,
-Görüş özellikleri,
-Aydınlatma sistemi,
-Lastikler,
-Süspansiyon sistemi,
-Şasi,
-Gürültü kirliliği seviyesi,
-Plaka

Kontrol edilen ekipmanlar;

-İlk yardım çantası,
-Üçgen reflektör,
-Yangın söndürme cihazı,
-Stepne

Muayene Ne Kadar Geçerli? Ne Kadar Sürede Bir Muayene Yaptırmak Gerekiyor?

    Hususi otomobilleri için ilk 3 yaşından sonra her 2 yılda bir muayene yapılması gerekiyor.
    İki ya da 3 tekerlekli taşıtlar için ilk 3 yaş sonrası her 2 yılda bir muayene yapılması gerekiyor.
    Lastik tekerlekli traktör için 3 yaş sonrası her 3 yılda bir muayene yapılması gerekiyor.
    Diğer motorlu araçlar için(ticari taksi, kamyon, otobüs vs.) 1 yaş sonrası her yıl muayene yapılması gerekiyor.

Araç Muayene Sonuçları Neyi İfade Ediyor?

Muayene bittiğinde size muayenenin değerlendirilmesi sunulur. 3 sonuç vardır;

1- Kusursuz: Araçta kusur yoktur. Bir sonraki muayeneye kadar trafikte bulunmasında sakınca yoktur.

2- Hafif kusurlu: Trafikte sorun teşkil etmeyecek hafif kusur bulunmuştur. Bu kusur sorun yaratmaz bir sonraki muayeneye kadar trafikte bulunmasında sakınca yoktur.

3- Ağır kusurlu: Araçta trafiğe çıkmasına engel olacak kusurlar bulunmuştur. Bu kusurlar tespit edilir ve yaptırılması istenir. 30 gün içinde yaptırdığınız ve aynı istasyona geldiğiniz takdirde 1 kere ücretsiz muayene hakkı sağlanır.

HABERE YORUM KAT