1. HABERLER

  2. 8. sınıf tetanoz aşısı ne zaman yapılacak?
8. sınıf tetanoz aşısı ne zaman yapılacak?

8. sınıf tetanoz aşısı ne zaman yapılacak?

Sağlık Bakanlığı bu yıl Milli Eğitim bakanlığı ile protokol imzalayarak ilkokul 1. Sınıf ve 8. Sınıf öğrencilerine aşı yapacağını açıklamıştı. Veliler bu durumu öğrenince 1. sınıf ve 8.sınıf tetanoz aşısı ne zaman yapılacak diye araştırma yapıyor. İşte tarihler

A+A-

2019 yılında Sağlık Bakanlığı okullarda yeni bir uygulamayı devreye soktu. Sağlık bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı arasında aşı için protokol imzaladı. Veliler durumu öğrenir, öğrenmez google’de aşılar ne zaman yapılacak diye araştırıyor. İşte detaylar.

Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen ‘Genişletilmiş Bağışıklama Programı’ kapsamında; boğmaca, difteri, kızamık, kabakulak, tüberküloz, çocuk felci, hepatit A, hepatit B, suçiçeği hastalıklarına karşı okullarda aşı uygulaması yapılacak.

Sağlık Bakanlığı’nın MEB’e gönderdiği “çok acele” başlıklı yazıda 2018- 2019 öğretim yılında 1. sınıfta öğrenim gören öğrencilere difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci karma aşıları ile kızamık, kızamıkçık ve kabakulak aşılarının yapılacağı duyuruldu.

8. sınıf öğrencilerine tip difteri ve tetanoz aşısı!

Protokol içeriğinde 8. sınıf öğrencilerine de erişkin tip difteri ve tetanoz aşılarının yapılacağı açıklandı.
Bakanlık, mevzuat kapsamında; aşı uygulamalarına karşı önceden bilgilendirmenin sözlü veya yazılı olarak yapılmasını, aşı uygulamasının reddedilmesi durumunda veliden yazılı onay alınmasını ve Okul Çağı Aşılaması Veli Bilgi Notu’nun velilere ulaştırılmasını istedi.

ÇOCUKLARA YAPILAN AŞILAR KAYIT EDİLECEK!

Aşı uygulaması kapsamında ayrıca aşılar üzerindeki karekodlarla öğrencilerin TC kimlik numaraları eşleştirilecek ve hangi çocuğa hangi aşının yapıldığı, kim tarafından uygulandığı, aşının hangi şartlarda saklandığı ve nakledildiği bilgileri veri tabanında saklanacak.

1 ve 8. sınıf tetanoz aşısı ne zaman yapılacak?

Milli Eğitim Bakanlığı'nın aşı takvimlerine göre aşılar genellikle her yılın Kasım ve Aralık aylarında yapılmaktadır. Bazı okullarda yapılmaya başlandığı gelen bilgiler arasında.

TETANOZ AŞISI NEDİR, NEDEN YAPILIR?

Ciddi bir hastalık olan ve önlem alınmadığı takdirde ciddi sonuçlar doğurabilen tetanoz, ülkemizde ve dünya genelinde aşı ile önlenebilmektedir. Sanıldığının aksinde yalnızca paslı demirlerden geçmeyen tetanoz, her yaştan ve topluluktan kişiler için risk oluşturuyor.

Tetanoz, bilindiğinin aksine sadece paslı demirden geçmez. Uzman bir hekim tarafından tanı ve tedavisi geciktirildiği zaman ölümcül sonuçlara neden olan bu hastalıkta, her yaş grubu risk altında bulunuyor. Yüzyıllardır var olan tetanozu aşılama ile engellemek mümkün. Dünya Sağlık Örgütünün 2002 yılında açıkladığı rapora göre, dünyada her yıl 213.000 kişi bu haftalık nedeniyle hayatını kaybediyor. İşte, tetanoz ve tatanoz aşısı ile ilgili bazı bilgiler.

TETANOZ NEDEN OLUR?

Tetanoz; Clostridium tetani denilen bakteri tarafından oluşturulan bir enfeksiyondur. Doğada toz, toprak, gübre dahil her yerde bulunur. Sıklıkla kişinin boyun ve çene kaslarında şiddetli kasılmalara neden olduğu ve kişi ağzını açamadığı için ‘ Kazıklı Humma’ olarak ta adlandırılır.

ÇOCUKLARDA TETANOZ AŞISI

Tetanoz aşısı, Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan rutin çocukluk çağı aşılama şemasında yer almaktadır. Çocukluk aşılamaları tam olarak yapılan erişkinlerde de tetanoz aşısı 10 yılda bir hatırlatma dozları şeklinde yapılmalıdır.

 

HABERE YORUM KAT