1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ

  3. Türkiye'nin Yerli Otomobili TOGG tanıtıldı! İşte TOGG'un özellikleri
Türkiye'nin Yerli Otomobili TOGG tanıtıldı! İşte TOGG'un özellikleri

Türkiye'nin Yerli Otomobili TOGG tanıtıldı! İşte TOGG'un özellikleri

Merakla beklenen Türkiye'nin Yerli Otomobili TOGG, görkemli bir törenle Kocaeli'nin Gebze ilçesinde 27 Aralık 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla gerçekleşti. Yerli otomobili, Türkiye’nin Otomobili Ortak Girişim Grubu (TOGG) CEO’su Mehmet Gürkan Karakaş, tanıttı.

A+A-

7'den 70'e herkesin merakla beklediği Türkiye'nin yerli otomobil İstanbul Gebze'deki Bilişim Vadisi'nde 27 Aralık 2019 Perşembe günü tanıtıldı. Yerli otomobilin SUV ve sedan modelleri bir arada gösterildi.

İstanbul Gebze’deki Bilişim Vadisi'nde düzenlenen Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Yeniliğe Yolculuk Buluşması‘na Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra kabine üyeleri, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu hissedarları, otomotiv dünyası temsilcileri de katıldı.

Türkiye’nin Otomobili Ortak Girişim Grubu (TOGG) CEO’su Mehmet Gürkan Karakaş:

Şu anın tarifi yok. Çok heyecanlıyız. Ben, bütün arkadaşlarım sabaha kadar uyuyamadık. Bugün sizlere geldiğimiz noktayı anlatmak, otomobilimizi tanıtmak ve otomobilden daha fazlasından kastımızın ne olduğunu izah etmek istiyoruz. Böyle bir faaliyete başlamanın tam zamanı olduğunu düşünüyoruz. Oyunun kuralları değişiyor, yeniden yazılıyor. Artık büyükler değil başarılı olan, teknolojik olan, müşteriyi merkeze alan kazanacak. Neden? Müşterilerin beklentileri değişmekte. Cep telefonunun başına gelen, otomobilin de başına gelecek.

15 YILDA 22 MİLYAR TL YATIRIM

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu: 1.5 milyon üyemizle ülkemizin gelişmesi için çok önemli misyonlar üstlendik. Ancak bugün bir başka gururluyum, farklı bir heyecan duyuyorum. Türkiye'nin yarım asırlık hayaline kavuşturacak yeni bir adım atıyoruz. 2017'de Sayın Cumhurbaşkanımız bize bir çağrı yapmış ve bu işi bizim üstlenmemizi istemişti. Biz de yola çıktık. Babayiğitlerimizi bir araya getirdik. Rabbimize şükürler olsun verdiğimiz sözün arkasındayız. Bu vatanın evladı olarak gurur duyuyorum. Bu sadece Türkiye'de üretilmeyecek. Markası, patenti bizim olacak. Lisans almayacağız, lisans satacağız. Montaj yapmayacağız, montaj yaptıracağız Cumhurbaşkanımızın dediği gibi. Başkasının patenti için çalışmayacağız, kendi patentlerimiz için yabancı mühendislerimizi çalıştıracağız. 15 yılda en az 22 milyar lira yatırım yapılacak.

YERLİ OTOMOBİL BURSA’DA ÜRETİLECEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Yıllardır Türkiye'nin kendi otomobilini üretmesi gerektiğini, bizim montajcılıktan çok daha iyisine layık olduğunuzu hep dile getiririz. Ülkemizi 350 bini bile bulmayan otomotiv üretim potansiyelinden 1.5 milyonun üzerinde bir otomotiv üretim seviyesine çıkardık. Bu sektördeki ihracatımız 32 milyar dolara ulaştı. Ama maalesef kendi otomobilimizi üretme çabalarımızda uzun süre netice alamadık. Bu konuda birçok adım attık. Girişimde bulunduk. Bizim hayalimiz tüm hakları ülkemize ait olan, tasarımcılarımızın emekleriyle yoğrulan, milli teknolojilerle üretilen dünyaya adımızı duyuracak bir otomobile sahip olmaktı. Bunun için de bir babayiğit arıyorduk. Nihayetinde milletimizin bu hayaline gönül veren babayiğitler ortaya çıktı. Otomobilimiz, Bursa’nın Gemlik ilçesindeki TSK’ya arazide inşa edilecek fabrikada üretilecek. Şahsım adına ilk siparişi ben veriyorum. 2022 yılında tüm Türkiye'de şarj altyapımız da hazır olacak. Tüm kurumlarımız hazırlıklara şimdiden başladı. Bu otomobil yerli ve millidir. Ama yerlilikten ve millilikten anlamayanlar var. Onlar bizi hiç ilgilendirmez. Hiç kimse bu gerçeği perdelemeye çalışmamalı.

Yerli elektrikli otomobilin özellikleri nedir?

Yerli otomobil SUV ve sedan modelleri tanıtıldı. Özellikleri ve fiyatı merak konusu olan yeni yerli otomobilin üretim tarihi hakkında detaylar tanıtımının ardından ortaya çıktı. 30 dakikanın altında hızlı şarj ile yüzde 80 doluluğa ulaşabilecek olan araç 500 kilometre menzil opsiyonuna sahip olacak. Peki Yerli elektrikli otomobilin özellikleri neler? Yerli otomobil fiyatı ne kadar olacak belli mi?

Türkiye'nin yerli otomobilinin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi ve özellikleri ile üretim tarihi hakkında detaylar ortaya çıktı.

Türkiye’nin otomobili, 30 dakikanın altında hızlı şarj ile yüzde 80 doluluğa ulaşacak. 200 beygir güç ile 7,6 saniye, 400 beygir güç ile de 4,8 saniyenin altında 0-100 km/s hızlanabilecek.
Yerli otomobil tanıtıldı! İşte Türkiye'nin yerli elektrikli otomobili...Yerli otomobil tanıtıldı! İşte Türkiye'nin yerli elektrikli otomobili...

YERLİ OTOMOBİLİN ÖZELLİKLERİ NELER?

Yerli otomobilin SUV ve sedan modelleri tanıtıldı. TOGG (Türkiye’nin Otomobili Ortak Girişim Grubu) logosuyla tanıtılan otomobilin özellikleriyle ilgili ayrıntılar da açıklandı.

Yerli otomobilin yan aynalarında bulunan kameralar içerideki ekranlar sayesinde aracın yan ve arka bölümlerini gösterecek.

Segmentinin en uzun aks mesafesine sahip otomobilin teknik özelliklerine ilişkin bilgiler de ilk kez paylaşıldı.

Buna göre, Türkiye’nin Otomobili, 30 dakikanın altında hızlı şarj ile yüzde 80 doluluğa ulaşacak. Doğuştan elektrikli modüler platform ile 300+ ve 500+ kilometre menzil opsiyonlarına sahip olacak otomobil, merkeze sürekli bağlı olacak ve güncellemeleri uzaktan 4G/5G bağlantısıyla alabilecek.

Elektrik motoruyla çalışan araçların 500 kilometreye kadar menzilinin olacağı belirtildi.

Gelişmiş batarya yönetim ve aktif termal yönetim sistemlerinin sağladığı uzun ömürlü batarya paketine sahip olan otomobil, 200 beygir güç ile 7,6 saniye, 400 beygir güç ile de 4,8 saniye altında 0-100 km/s hızlanabilecek.

TOGG NEREDE ÜRETİLDİ

Türkiye’nin Otomobili Ortak Girişim Grubu (TOGG) CEO’su Mehmet Gürkan Karakaş:

Biz bunları Pininfarina ile beraber İtalya'da ürettik. Yeni kurulan bir şirketiz. Böyle bir imkanımız yok. Bundan sonra ihtiyacımız olmayacaktır. Fabrika üretimi ile prototip üretimi hakkında fark var. 2 tonun biraz altında bir ağırlığa sahip. İçindeki fonksiyonlar prototip aşamasında. Belki 150 tane daha araç üreteceğiz. Yaz-kış testleri, çarpışma testleri birçok test olacaktır.

TOGG'UN SERİ ÜRETİM NEREDE YAPILACAK?

Türkiye'nin yüksek teknolojili ilk yerli otomobilinin üretileceği fabrikanın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan karara göre, Bursa'da kurulacağı kesinleşmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gebze'deki Bilişim Vadisi'nde yerli otomobilin tanıtımında yaptığı açıklamayla fabrikanın Gemlik ilçesi Haralar bölgesinde bulunan, TSK'ya ait araziye kurulacağını açıkladı.

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yeni yatırım olarak inşa edilecek tesisin öngörülen toplam tutarının ise 22 milyar olacağı belirtildi.

Bursa'nın Gemlik ilçesi Haralar bölgesi, limana, serbest bölgeye ve tedarik sanayiye yakın olmasıyla biliniyor. Tesisin kurulacağı alanın, TSK'ya ait 4 milyon metrekarelik arazi olması dolayısıyla tercih edildiği belirtildi. 22 milyar lira ile kurulacak olan yerli otomobil üretim tesisinde ise 4 bin 323 kişinin istihdam edilmesi bekleniyor.

HABERE YORUM KAT