1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ

  3. SpaceX’in Nova-C uzay aracı, 2021'de Ay’a fırlatılacak
SpaceX’in Nova-C uzay aracı, 2021'de Ay’a fırlatılacak

SpaceX’in Nova-C uzay aracı, 2021'de Ay’a fırlatılacak

Nova-C, Intuitive Machines’in Nasa için üretimini gerçekleştirdiği bir iniş aracı. Aracın 2021 tarihinde Ay yolculuğuna start vermesi bekleniyor. SpaceX ile Intuitive Machines’in, Nova-C’nin üretim ve yolculuk aşamalarında Nasa’nın ilgili servis ve programları dahilinde işbirliği içine girdikleri bilgisi paylaşılıyor.

A+A-

Nova-C’nin, Nasa’nın CLPS misyonu çerçevesinde, 2021’de “Falcon 9” adı verilen roket marifetiyle uzaya fırlatıldığı ifade ediliyor. Bu fırlatış, aracın ay seyahatine başlangıç teşkil edecek.

Aracın misyonu, Nasa’nın bilimsel araştırma ve çalışmalarını desteklemek olarak belirlendi. Yanı sıra, Ay yüzeyinde çalışmalar yapılabilecek çeşitli teknolojik aygıtları oraya ulaştıracağı dile getiriliyor.

Teksas’ta faaliyet gösteren Intuitive Machines, Nasa’nın eski görevlilerince kuruldu. Şirketin birincil amacının, çeşitli uzay sistemleri, araçları ve uzay giysileri geliştirmek ve birtakım simulasyon yapılarına dönük kendine mahsus sistemler oluşturmak olduğu vurgulanıyor.

Son aşamada, uzay aracının ana motoru ve kontrole dönük iticileri tarafından, sıvı oksijenle karıştırılan metanın yıkılacağı söyleniyor. Burada, yakıtın sıvı biçimde muhafaza edilmesi için, eksi 120 ile eksi 150 derece arasındaki  bir sıcaklıkta depolanma zorunluluğu mevcut.

Her şeyin planlandığı gibi yürümesi durumunda ise Nova-C, NASA’nın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nde yer alan Launch Complex 39A’da SpaceX’in geliştirdiği Falcon 9 roketine doğru fırlatılacak ve uydunun yüzey kısmına ağırlığı 100 kiloya yaklaşan bir yük götürecek.

HABERE YORUM KAT