1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ

  3. Phishing Nedir? Phishing (Oltalama) Saldırılarından Nasıl Korunabiliriz?
Phishing Nedir? Phishing (Oltalama) Saldırılarından Nasıl Korunabiliriz?

Phishing Nedir? Phishing (Oltalama) Saldırılarından Nasıl Korunabiliriz?

Phishing günümüzde adından sıkça söz ettiren tehlikeli zararlılar arasında yer almaktadır. Hatta her 20 kullanıcıdan 5’i mutlaka farkında olmadan bunlarla karşılaşmış olabilir. Bu yazımızda Phishing Nedir? Phishing Oltalama Saldırılarından Nasıl Korunabiliriz? gibi önemli konularda bilgilendireceğiz.

A+A-

Phishing Nedir?

Phishingler bizlerin özel verilerini, site üyeliklerimizi çalmaya yönelik çalışan çok tehlikeli zararlılar sınıfındadırlar. Özellikle de son zamanlarda haberlere konu olmaları sebebi ile adlarından sıkça söz edilmektedir. Siz bir web siteye giriş yaptığınızda kullanıcı adı ve şifrenizi girerek site içerisinde hesabınıza bağlanırsınız.

Phishing ise giriş yapacağınız web sitenin aynısını klonlayarak sahte bir site oluşturur. Örneğin facebook sitesi yerine faceboook.com gibi bir adres açar ve facebook sitesinin aynısını buraya açar.

Phishing Tuzağına Nasıl Düşeriz?

Sizlere çeşitli maskeleme yöntemleri ile bu zararlı, phishingli sitenin adresini yuttururlar. Bu siteye giriş yaptığınız zaman kullanıcı adı ve şifrenizi girersiniz. Giriş yaparsınız ve gerçek Facebook sayfasına yönelirsiniz. Sizin için her şey normal gözükür çünkü anormal olan hiçbir şey yoktur. Ancak kullanıcı adı ve şifreniz çoktan kötü niyetli kişinin mail adresine ulaştı bile.

Ben facebook ile örnek verdim. Ancak kötü niyetli kişiler bu işi oldukça ileri boyutlara taşımış durumdalar. Çeşitli alışveriş sitelerinin phishing varyasyonlarını, bankaların phishing modellerini kullanarak yüklü miktarlarda para vurgunu yapmayı hedeflemektedirler. Ayrıca elde ettikleri paralar da tahmin edemeyeceğiniz kadar yüksek oranlardadır ve bundan korunmak aslında bir o kadar da kolaydır.

Phishing Zararlılarından Nasıl Korunabiliriz?

Phishing zararlıları genellikle mail ile gönderilirler ve mail üzerinden size ulaştırılırlar. O kadar profesyonel bir şekilde maskelenirler ki gerçek kendi banka hesabınıza girdiğinizi zannedersiniz ancak durum aslında öyle değildir ve aksine kötü niyetli kişilerin hazırladığı tuzak siteye bağlanırsınız. Eğer phishing zararlılarından korunmak istiyorsanız tarayıcınızı mutlaka her daim güncel tutmanızda fayda var.

Ayrıca phishing için özel tasarlanmış olan daha doğrusu anti phishing fonksiyonu olan anti virüs yazılımlarına yönelmeniz de sizler açısından büyük önem arz etmektedir. Yine phishing zararlıların en yoğun olduğu bölgeler Amerika, Fransa tarafları olduğu için çok da endişe etmenize gerek yok fakat başıma gelmez demeyin. Ayrıca sadece bilgisayarınıza güvenlik yazılımı kurmanız yetmiyor. Mutlaka telefonunuza da bir anti virüs yazılımı kurun.

HABERE YORUM KAT