1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ

  3. İlk hücreler hakkında ki gizem çözülüyor
İlk hücreler hakkında ki gizem çözülüyor

İlk hücreler hakkında ki gizem çözülüyor

Yeryüzünde ortaya çıkan ilk hücrelerin nasıl oluştuğuna dair gizem çözülmeye başladı. Caitlin Corner mikroskobundan baktığında siyah fon üzerinde büyük parlak noktalar olduğunu gördü ve bunu Washington üniversitesindeki kimyager olan danışmanı Sarah Keller’a gösterdi.

A+A-

İkili bu noktaların yaşamın ilk başlangıcını çözmek için kullanılabilir olduğunu farketti.

Tüm canlılara hayat veren hücrelerin üç temel unsuru vardır.Bilgileri kodlayan kopyalayan moleküller yani DNA ve onun daha basit yapısı RNA.  Mühim görevleri yerine getiren proteinler. Ve bunların tamamını içine alan bir zar. Yaşam ilk başta tuzlu okyanuslarda ortaya çıktı ve tuz yağ asidi kürelerini istikrarsızlaştırıyordu. Ve aralarında magnezyum ve demirin bulunduğu bu iyonlar kürelerin çökmesine neden oluyordu. Peki döngü bu şekildeyse yaşam nasıl ortaya çıktı?

Cornell ve Keller’a göre bu sorunun cevabı şöyle. Kürelerin amino asitlerin içinde bulundukları sürece tuz ve magnezyum iyonlarına dayanabileceklerini ortaya koydular. Cornell’in mikroskobunda gördüğü şeyin tuzlu bir ortamda şeklini koruyabilen amino asitler ve yağ asitlerinden oluşan bir karışımdı. Yani bu durum yaşamın temelini oluşturan bileşenlerin amino asitler ve yağ asitlerinin birbirlerini istikrarlı bir hale getirdiklerini tespit ettiler. Yaşamın oluşması için bu iki yapı taşının bir arada bulunması gerektiğini ifade ettiler.

 

HABERE YORUM KAT