1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ

  3. Gökbilimcilerden yeni Bir Uzay Asansör Tasarımı
Gökbilimcilerden yeni Bir Uzay Asansör Tasarımı

Gökbilimcilerden yeni Bir Uzay Asansör Tasarımı

Yıllardır, uzaya bir asansör sürme fikri hem bilim adamlarını hem de bilim kurgu meraklılarını etkiledi. Şimdi, asansör rüyası gerçeğe daha yakın olabilir.

A+A-

Columbia Üniversitesi ve Cambridge Üniversitesi'nden bilim adamları,gezegenin 22.000 mil yukarısındaki Ay ve Dünya’nın coğrafi yörüngesi arasında uzay uçuşu yapan vatandaşları güvenilir bir şekilde ulaştıracak Spaceline adlı bir uzay asansörü için tasarımlar önerdiler.

Önceki uzay asansör tasarımlarının çoğu, Dünya'dan ve dışarıdan coğrafi yörüngeye uzanan kablolar önermişti. Bu tasarımların birçoğu coğrafi yörüngenin hemen dışındaki kablonun ucuna tutturulmuş büyük bir karşı ağırlık içerir.

Ağırlık, yerçekimi kuvvetlerine karşı koymak için tasarlanmıştır ve kısmen santrifüj kuvvetleriyle tutulan kablonun dengelenmesine yardımcı olur. Ancak, kablo üzerinde önemli miktarda gerginlikte yaratır. Kablolarını Ay'dan Dünya'ya doğru gererek uzatan çalışma yazarları Cambridge Üniversitesi'nden Zephyr Penoyre ve Columbia Üniversitesi'nden Emily Sandford, Spaceline'ın tasarımının bu sorunları aşacağını ve kablo üzerindeki gerginliği azaltacağını iddia ediyor.

Bu tasarımların karşılaştığı en büyük engel, Dünya'nın güçlü yerçekimsel çekişine dayanacak kadar dayanıklı malzeme eksikliğidir. Penoyre ve Sandford’un tasarımı, kendilerine karşı hareket eden yerçekimi kuvvetlerine dayanacak kadar güçlü olacaklarını iddia ettikleri karbon nanotüplerden yapılmış uzun bir kablo gerektiriyor.
Penoyre, Futurism'e verdiği röportajda, “Hat, erken bir demiryolu gibi bir altyapı parçası haline geliyor; insanların ve malzemelerin etrafındaki hareketleri, derin uzaydaki aynı yolculuktan çok daha basit ve kolaydır. Bir uzay asansörü, insanlığın uzayla olan ilişkisinde devrim yaratabilir.Çalışmanın yazarı “Günümüzde uzay uçuşunda en büyük zorluklardan biri engelleyici fiyat etiketidir; Her fırlatma yüz milyonlarca dolara mal oluyor. (Yinede, SpaceX gibi özel şirketler sayesinde bu sayı düşebilir.) Spaceline gibi yenilikler maliyetleri önemli ölçüde azaltabilir.” dedi.

Uzay asansörleri yeni bir fikir değil - yıldız izleyiciler 1800'lerin sonlarından bu yana onlar hakkında hayal kuruyorlar - ancak son yıllarda bu konsept bilim topluluğu içinde çekişme kazanıyor.

2012 yılında, Japonya’nın Obayashi Şirketi, 2050’de uzaya uzanan bir asansör inşa etmeyi planladığını açıkladı. Geçtiğimiz Eylül ayında, Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Bürosu, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) bir asansör benzeri sistemi test etmek için Shizuoka Üniversitesi'nden araştırmacılarla ortaklık kurdu. 33 metre uzunluğunda bir kablo ve bir inç yüksekliğinde teleferikle birbirine bağlanmış iki küçük küpten oluşan sistem, ertesi ay ISS'den çıkarıldı. Ne yazık ki, bilim adamları teknik sorunlar nedeniyle ilerleyişini takip edemediler.
Bir sonraki asansörü aya kadar çıkarmak için hala uzun bir yolumuz var, ancak araştırmacılar bu fikirden henüz vazgeçmediler.

 

HABERE YORUM KAT