1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ

  3. Autorun Virüsleri Nedir? Nasıl Temizlenir?
Autorun Virüsleri Nedir? Nasıl Temizlenir?

Autorun Virüsleri Nedir? Nasıl Temizlenir?

Autorun Virüsleri Nedir? Nasıl Temizlenir? bu yazımızda Autorun Virüslerini ele alacağız. Özellikle de autorun virüsleri günümüzde oldukça sık bir şekilde faaliyet gösteren virüslerin arasına girmeyi başarmışlardır.

A+A-

Yine autorun virüslerinden ziyade ilk olarak virüsleri biraz tanıyalım. Virüsler aslında sistemimize zarar veren veya bilgi hırsızlığı yapan bütün virüslere takılmış olunan bir çeşit tanım olmaktadır. Yani aslında keylogger, trojan, ransomware, adware gibi zararlıların tamamına verilen bir çeşit isimdir. Nasıl ki reklam virüsleri sadece tarayıcımıza bulaşarak bizlere farklı türlerde reklamları sürekli istemsizce gösteriyorsa, Truva atı virüsleri de sistem başlangıcında çalışarak verilerimizi arka planda kötü niyetli kişilere aktarıyor ise autorun virüslerinin de kendi faaliyetleri çeşitli fonksiyonları bulunmaktadır.

Windows XP Hedef Alıyorlar

Autorun virüsleri genel olarak Windows XP işletim sistemlerini hedef alan ve genellikle bu sistemlerde profesyonel bir şekilde çalışan virüs tipleridir. Bu virüsler günümüz çerçevesinde Windows 7, 8, 8.1 ve Windows 10 gibi versiyonların çıkması ile artık faaliyetlerini yavaş yavaş kaybediyorlar fakat yine de Windows XP kullanıcıları oldukça yüksek oranlarda.

Autorun virüsü kendisini sürekli olarak kopyalayabilme yeteneği olan, sistem başlangıcında çalışabilen ve bütün disklere otomatik olarak bulaşabilen bir çeşit virüs tipidir. Bu autorun virüsü genel hatları ile ele alınırsa eğer günümüz çerçevesinde oldukça profesyonel olarak işlevler yapabiliyorlar. USB belleklerimizi hedef alan bu virüs çeşitleri yine USB bellekler bilgisayarlara takıldıkları zaman anında aktif olarak kendilerini sistemdeki diğer disklerin içerisine kopyalamaktadırlar.

Autorun.inf Dosyası

Yine autorun virüsleri bir çeşit autorun.inf dosyası sayesinde bu ismi alırlar. İsimlerinden de anlayacağınız gibi aut orun – otomatik çalıştır anlamına gelmektedir. Yine USB belleklerimiz içerisinde bulunan autorun.inf dosyası sayesinde sisteme takıldıkları zaman bilgisayarımıza bulaşırlar ve yerel disklerimiz içerisinde bulunan autorun.inf dosyasının içerisine kendilerini kopyalarlar.

Genellikle sality gibi virüs çeşitleri autorun dosyasını kullanırlar ki bu virüs çeşitleri de günümüzde oldukça profesyonel olan uzun dönemler önce oldukça yüksek oranlarda vurgunlar yapmış olan virüslerdir. Yine bu virüsleri temizlemek için Combofix yazılımını kullanabilirsiniz. Combofix ile sisteminizi güvenli moda alarak yapacağınız bir tarama sizi bu virüslerden kurtaracaktır. Ayrıca yine Autorun remover tarzı yazılımlarda kullanabilirsiniz.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT