1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ

  3. Android Virüsü hakkında bilinmesi gerekenler
Android Virüsü hakkında bilinmesi gerekenler

Android Virüsü hakkında bilinmesi gerekenler

Günümüzde Android kullanıcıları azımsanmayacak derecelerde fazladır. Bu kullanıcılar gün içerisinde defalarca Android uygulamaları indiriyorlar ve telefonlarına kuruyorlar. Ancak yüklediğiniz her uygulama masum olmayabilir. Android Virüsü hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için aktarıyoruz.

A+A-

Play Store içerisinde her gün geliştiriciler birbirinden farklı Android uygulamalar yayınlıyorlar ve birbirinden farklı oyunları kullanıcılara takdim ediyorlar. Kullanıcılar da diledikleri gibi gönül rahatlığı ile bu oyunları indirebiliyor ve kullanabiliyorlar. Çoğu zaman bir uygulamayı telefonunuza yüklerken sizden ilk başta çeşitli izinler isterler. Bu izinleri de genellikle kullanıcılar hiç incelemeden onaylıyorlar. Bu durumda da aslında kendi telefonlarının hakimiyetini kendi elleriyle kötü niyetli kişilere teslim etmiş oluyorlar. Aslında bu izinler görüldükleri kadar da masum değiller.

Android’te Uygulamalar Nasıl İzinler İstiyor?

Biraz izinleri incelemeye kalkarsak

  • “Sizin adınıza arama yapma”,
  •  “Rehber kaydını görüntüleyebilme”,
  • “Mikrofon ve kamera erişimi”,
  • “Depolama alanına erişim”,
  • “Mesajlara erişim” gibi oldukça uçuk izinlerdir.

Bazı durumlarda bir oyunun bile bu izinleri istediğine şahit olabilirsiniz. Alt tarafı bir arabaya yarışı yapacaksınız ve çok farklı izinler istiyorlar. İşte bu izinleri verdiğiniz zaman telefonunuzun hakimiyetini kötü niyetli kişilere teslim etmiş oluyorsunuz. Sizin adınıza aramalar yapabiliyorlar, mesajlarınızı görüntüleme, ses kaydı yapma, kamerayı açarak ortamı görme gibi birçok yetkiye sahip oluyorlar. Çoğu kullanıcı telefonu üzerinden bireysel bankacılık işlemleri dahi yapmaktayken bu kadar şeye izin vermek ne kadar mantıklı?

Anti Virüs Programlarına Güvenmeyin!

Birçok kullanıcı da telefonuna kurduğu bir anti virüs programına güvenerek bu izinleri onaylıyorlar. Unutmayın anti virüs yazılımları yetkisi dışında işlem yapan uygulamaları zararlı olarak görürler. Siz zaten yetkiyi vermiş olduğunuz için anti virüs programı da haliyle uygulamadan şüphelenmiyor ve uygulamalar telefonunuzda cirit atıyor. Ayrıca sizin adınıza çeşitli reklamlara tıklayabiliyorlar hatta bir Botnet ağı kurarak çeşitli web sitelere saldırılar dahi yapılabilmektedir. İşte bu gibi durumlar ile karşılaşmamak için mutlaka bilinçli olmalısınız.

Hele ki Android marketinden değil de 3.şahıs sitelerden oyunlar indiriyor, oyun hileleri kullanıyorsanız durum çok daha vahim. Eğer bahsi geçen unsurlardan birini yapmışsanız mutlaka telefonunuza bir format atın ve bundan sonra çok daha dikkatli olun.

HABERE YORUM KAT