1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ

  3. Android Gereksiz Uygulamaları Kaldırma
Android Gereksiz Uygulamaları Kaldırma

Android Gereksiz Uygulamaları Kaldırma

Android Gereksiz Uygulamaları Kaldırma işlemini sizler için ele aldık. Bu yazımızda akıllı telefon üreticiler tarafınca daha kutusunda hiç kullanmayacağımız programlarla dolu olan androidli akıllı telefonlarımızı, lüzumsuz yere hafıza kaybı oluşturan programlardan kurtarmanın en kolay yollarını anlatacağız.

A+A-

Üreticilerin yüklediği bu yazılımlar cihazı kullanmaya başladığımız andan itibaren kendi kendine çalışmaya başlıyor. Bunun sonucunda pil tüketimi artıyor, yazılım listesi uzuyor ve telefonunun RAM’ını lüzumsuz yere doldurabiliyor. Android'in güncel sürümlerinde (4.0 ve üzeri) bu programlardan kurtulmak son derece kolay bir iş olmaya başladı.

Ice Cream Sandwich versiyonunda lüzumsuz programları deaktif bırakabilmek için şu yolu izleyebilirsiniz. Ayarlar kısmına girip Uygulamalar kısmına gelin Tümü opsiyonuna dokunup kaydırın.

Android 4.0 ve sonrasındaki versiyonlarda işe yaramayan programları kapamak Gereksiz bulduğunuz programları seçip şimdi deaktif bırak opsiyonuna basıp yazılımı pasifleştirin. Mesajlaşma gibi temel uygulamaları deaktif bırakmayın yoksa cihazınızın birçok fonksiyona erişemeyebilirsiniz. Devredışı kalmış pasif programları listenin en aşağısında bulabilirsiniz. Tekrar çalıştırmak istediğiniz uygulamaları bu kısımdan etkinleştirebilirsiniz.

Android Gereksiz Uygulamaları Kaldırma

Yukarıya kadar tavsiye ettiklerimiz lüzumsuz programları devredışı bırakmaktı yalnız bu deaktif kalmış programlar makinenizin belleğinde hala yer kaplayacaktır. Bu tür yer işgal eden ve normal olarak silinemeyen yazılımlar salt-okunur sistem bölgesinde oldukları için silinememektedirler. Dolayısıyla telefonu kapatıp açsanız dahi oldukları yerde dururlar.

Bu lüzumsuz programları ortadan kaldırmak için bir kaç yol gösterelim:

Custom ROM'lar: Androidli makinenizde yüklü ROM'u Cyanogenmod gibi bireyselleştirilmiş bir ROM'la değiştirerek lüzumsuz işe yaramayan programlardan kurtulabilirsiniz.

Custom ROM Nerede Bulunur? Nasıl Yüklenir?

Androidli cebinizi rootlayın ve programlardan faydalanın: Kullandığınız telefonu root'ladığınız halde sisteme yüklenmiş lüzumsuz programları tamamıyla kaldırmak için Titanium Backup programlardan faydalanabilirsiniz. (Uninstall fonksiyonunu kullanın).

Root işlemi yapmadan script'lerden faydalanın: XDA forumlarında varolan bir script beraberinde root olmadan sistemdeki programları silin. Bununla beraber script'i elinizle tertiplemeniz gerekmektedir. Yanlış bir tertipleme beraberinde yeni bir ROM yüklemek mecburiyetinde kalıp cep telefonunuz yeni ROM yüklenene kadar çalışmaz hale gelebilir.

Root'lu bir makineninız mevcut ise bu eski versiyonlarda Titanium Backup veya Gemini APP Manager gibi programlar kullanarak lüzumsuz programları deaktif bırakabilirsiniz.

Cep telefonunuza root yapmak istememekteyseniz bir üçüncü parti çalıştırıcı kullanabilmeniz mümkün.  Nova Launcher gibi birçok giriş ekranı, yazılım listesi simgelerini saklayabilir.

HABERE YORUM KAT