Makarna Nasıl üretilir?

Makarna Nasıl üretilir? diye hiç merak ettiniz mi? Makarna yemek sofralarının önemli parçası. Türkiye ‘de özellikle ana yemeklerin yanında tamamlayıcı yemek olarak verilen tatlardan biri. Lezzetli ve doyurucu nedeniyle makarnaya olan ilgi gittikçe artıyor.

Makarnanın tarihi konusunda kesin bir bilgi yok ancak Eski Roma, Arap ve Çin kültürlerinde makarnanın sofralarda yer aldığı biliniyor. Türkiye’de makarnanın sanayi üretimi 1922 yılına dayanıyor. Ortaya çıkan teknolojik gelişmeler makarna üretimini devasa boyutlara taşıdı. Peki makarna nasıl üretilir ? Makarnanın fabrika serüveni…

Makarna sadece irmik ve sudan oluşuyor. Makarnanın üretim süreci buğdayın işlenmesiyle başlar. Ancak makarna üretiminde herhangi bir buğday değil sadece durum buğdayı kullanılır. Bu tür ekmeklik buğdaya oranla daha az nişasta içerirken protein değeri daha yüksektir. Uygun niteliklerdeki burdur buğdayı önce çelik silolarda depolanır  üretim için gereken miktardaki buğday değirmen alanına nakledilir. Buğdayın sisteme girmesiyle birlikte gördüğü ilk işlem temizliktir. Tarladan gelen buğdayın içine karışabilecek yabancı maddelerin ve farklı buğday türlerinin elenmesi gerekiyor. Bunun için farklı teknikler kullanır. Hızla sallanan makineler yardımıyla buğdayın içerisindeki yabancı maddeler ağırlıklarına göre ayrılır.

 Sallanmayla birlikte taş gibi ağır yabancı maddeler bir tarafta buğdaysa diğer tarafta toplanıyor. Buğday bu elemenin ardından sistem tarafından bir başka temizlik noktasına gönderilir.

Buğdayla birlikte fabrikaya gelen hafif yabancı cimler havalandırma yöntemiyle temizlenir. Buğdayın içine karışabilecek farklı türdeki buğdaylar renk ayrımı yapan makineler tarafından tespit ediliyor. Tüm temizlik işlemlerin ardından buğday işlenemeye hazır. İrmik boyutuna ulaşana kadar işleniyor.

Elde edilen irmik üretim hattında bir kez daha suyla karıştırılıyor. Hamur sürekli karıştırılarak pürüzsüz bir hal almasını sağlıyor. Hamurun hazırlanmasından sonraki işlemleri belirleyen makarnanın alacağı şekil hamurun basınçla kalıplardan geçilmesi ve uzun şeritler halinde kesilmesiyle elde ediliyor.

Şerit halindeki makarna hamuru kurutulmak için fırınlara alınıyor. Son olarak kesilerek nihai yerini alıyor.  Paketlenen makarnaların büyük bir kısmı yurtdışına gönderiliyor. Türkiye hem durum buğdayı yetiştiriciliği hem de yüksek kapasiteli ve kaliteli üretiminde de Dünya‘nın ikinci büyük makarna ihracatçısı.

Hayat ve Yaşam Haberleri

Pendik Gezilecek Yerleri - 2020 Pendik'te gidilmesi gereken en iyi 10 mekan!
Aşure günü sürme çekmek ne anlama geliyor? Aşure günü sürme çekmenin önemi
Banka Hangi Durumlarda Haciz Uygular?
ATM'de Kalan Kart Nasıl Alınır?
Ombre nedir, ne demek? Ombre nasıl yapılır? İşte Ombre Yapılışı videosu