1. YAZARLAR

  2. Orhan Kaplan

  3. Türkiye’de kişi başı et tüketimi neden az, ne yapmak gerekir? (2)
Orhan Kaplan

Orhan Kaplan

Türkiye’de kişi başı et tüketimi neden az, ne yapmak gerekir? (2)

A+A-

Etin özellikle kırmızı etin insan sağlığı açısından önemi büyük…
Yaratan, insanoğlunu hem et ve hem de sebze-meyve tüketmek üzere yaratmış.
Dünkü yazımızda dünya ülkelerinden bazılarının kişi başı et tüketimlerini paylaşmıştık.
Bu gün ise ülkemizde hayvancılığın geliştirilmesinin önündeki engeller ve bunları aşmanın yolları üzerinde duracağız.
Nüfusun ve turist miktarının sürekli arttığı ülkemizde, refahın yükselmesiyle birlikte önlem alınmadığı takdirde et üretiminin ve dolaysıyla tüketiminin yakın gelecekte daha da yetersiz olacağı ve şiddetleneceği görülmektedir.
Çeyrek yüz yıl önce Türkiye nüfusu 60 milyon dolayındaydı.
Ve Türkiye’ye gelen turist sayısı da 5-10 milyondu.
Bu gün ise nüfusumuz 82 milyon…
Üzerine bir de 5-6 milyon Suriyeli, Afganistanlı ve diğer ülkelerden gelenler var.
Artı, bu gün ülkemize gelen turist sayısı 50 milyonu bulmuş durumda.
Yani doyurmamız gereken insan sayısı 140 milyona ulaşmış durumda.

* * *

Türkiye’de 2018 yılı itibari ile yıllık et tüketimi, gıda enflasyonunun, özellikle de et fiyatlarının yüksek ve insanların alım gücünün düşük olmasından dolayı tüm vatandaşlarımız tarafından yeterli tüketilemediği açıktır.
Nüfusun ve turist miktarının sürekli arttığı ülkemizde, refahın yükselmesiyle birlikte önlem alınmadığı takdirde et üretiminin ve dolaysıyla tüketiminin yakın gelecekte daha da yetersiz olacağı ve şiddetleneceği görülmektedir.
Peki, bunun çözümü yok mudur?
Kuşkusuz vardır…
Üretimi arttırmanın önündeki engelleri kaldırmamız gerekiyor.
Nedir bu engeller?
Meralarımıza yeterince önem vermiyoruz.
Islah edip kullanıma açmıyoruz.
Sıkça et dış alımı da hayvancılığımıza darbe vuruyor.
Ve desteklemeleri de yerinde ve zamanında yapmak gerekiyor.
Bu ana nedenlerin dışında başkaca engeller üzerinde de durmak gerekiyor.
Aracılar denetlenmeli fahiş kazançların önüne geçilmesi gerek.
Yeni ve verimli ırkları geliştirmemiz de gerekli.
Yem fiyatlarını yükselten unsurlar ve tekelleşmenin önüne geçilmeli.

* * *

Sürekli artan nüfusa karşın hayvan sayısının giderek azalmasından dolayı Türkiye, et tedarikinde dışa bağımlı hale geldi.
Avrupa Birliği verilerine göre Türkiye, 2018 yılının ilk altı ayında Avrupa Birliği'nden en fazla et alan ülke oldu.
Türkiye'nin hayvan dış alımının artması ve buna bağlı olarak et fiyatlarına yansıyan artış hayvan yetiştiriciliğine olan ilginin azalmasına yol açıyor.
Hayvancılığa ilginin azalması, elverişsiz arazi yapısı ve yağmur azlığı gibi doğal nedenlerin yanı sıra sektöre olan yatırımların ve desteklemelerin yanlış yahut yetersizliğinden kaynaklanıyor.
Hayvan dış alımının azaltılıp yem yetiştiriciliğinde yerli üretimin desteklenmesi gerekiyor.
Genç ve dinamik bir isim olan Tarım, Hayvancılık ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’den beklenti büyük.
Bakan Pakdemirli’nin Yerli ve Milli Tarım ve Hayvancılık politikası ile üreticiyi güldürecek, tüketiciyi de ezdirmeyecek düzenleme ve uygulamaları yaşama geçireceğinden umutlu olmak gerekiyor.

Bu yazı toplam 49 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.