1. YAZARLAR

  2. Orhan Kaplan

  3. Türkiye’de kişi başı et tüketimi neden az? (1)
Orhan Kaplan

Orhan Kaplan

Türkiye’de kişi başı et tüketimi neden az? (1)

A+A-

Et en değerli hayvansal protein kaynağı…
Kansızlığı önlemesi, bedeni canlı ve güçlü kılması, zihinsel gelişmeyi sağlaması açısından son derece önemli bir besin kaynağı.
Sinir hücrelerinin büyümesi ve tamirinde etkin rol oynayarak, toplumda yaygın olarak görülen beslenme yetersizliklerini büyük ölçüde azaltması onun ne kadar önemli olduğunun bir başka kanıtı.
Özellikle kırmızı et aynı zamanda, Demir, Tiamin, Çinko, Manganez, Riboflavin, Niasin, Biotin, B6, B12, Pantotenik asit, Folasin gibi B kompleks vitaminler açısından zengin bir gıda...
Çinko açısından da en zengin kaynaklardan biri olan kırmızı et, vücut gereksiniminin neredeyse yüzde ellisini karşılar.
Özellikle çocukların mutlaka tüketmesi gerekmekte…
Bununla birlikte bebekler, gelişme çağındaki gençler ve doğurganlık çağındaki kadınlar için son derece önemli…
Uzmanlar böyle diyor.
Peki, bu besini yeteri miktarda alabiliyor muyuz?

* * *
 
Türkiye, alım gücüne göre dünyada etin en pahalı olduğu ülkelerden biri…
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün yaptığı çalışmaya göre Türkiye'de kişi başına düşen et tüketimi 40 kilogram.(Beyaz et ile birlikte)
Bir yılda kişi başına düşen et miktarının en fazla olduğu ülke 125 kilogram ile ABD olurken, Türkiye'de ise bir yılda kişi başına düşen et tüketim miktarı 40 kg.
Türkiye’deki kişi başı et tüketimini ABD ile karşılaştırdığımızda arada muazzam bir fark olduğu göze çarpıyor.
Dünyada bizden de çok daha az tüketen toplumlar var kuşkusuz…
Bangladeş, Hindistan, Mozambik, Etiyopya, Nijerya ve Tanzanya gibi ülkelerde bu rakam 10 kilonun altında.
Endonezya, Kongo, Pakistan, Tacikistan, Kenya, Yemen ve Cezayir gibi ülkelerde ise 10 ile 20 Kg arasında.
Bu rakamlar Türkiye’deki 40 kg’ı makul göstermemeli.
Azerbaycan, Libya, Filipinler, İran, Kırgızistan, Ermenistan, Japonya, Ukrayna ve Küba gibi ülkelerde bu rakamın ortalamasının 40-50 kg olduğunu bilmemiz gerekiyor.
Dahası, bizim iki katımız et tüketen ülkeler, Malezya, Bulgaristan, Suudi Arabistan, Çin, Rusya gibi ülkeler var.
Ve Norveç, Hırvatistan, İsviçre, Yunanistan, Portekiz, İspanya, Belçika, İsveç, İtalya, İngiltere, Hollanda ve Fransa’da kişi başı et tüketimi 80 ile 100 kg arasında.
Bizim iki katımız yani…
Kişi başı et tüketimi 100 kilonun üzerinde olan ülkeler ise Avusturya, Lüksemburg, Bahamalar, Avustralya, Kuveyt ve ABD…

* * *

Yukarıda sıralanan rakamlara göre Türkiye’de et tüketimi gelişmiş ve diğer gelişmekte olan ülkelere göre az görünmekte.
Bu neden böyle?
Biz neden ortalama bir Avrupalının yarısı kadar et yiyoruz?
Bunun nedeni nedir?
Bunun nedeni Türkiye yeterli üretimi yapamıyor.
Peki, kökeni göçebe hayvancılıktan gelen bizler, neden et üretemiyoruz?
Hayvancılık politikalarımız mı yanlış, meralarımız mı azaldı, desteklemeler mi yetersiz yahut asıl yerine ulaşmıyor, Hayvan ıslahında mı sorunumuz var ya da zaman-zaman yapılan it dış alımlarında mı sorun?
Yarın bunun yanıtlarını ve çözüm yollarını değerlendireceğiz.

Bu yazı toplam 24 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.